Ивановден е! На кого и с какво се ходи на гости?

0

Ден след Йордановден, православната църква чества духовния баща на сина Божи Свети Йоан Кръстител. Освен че е кръстил Исус Христос във водите на река Йордан, той е и последният старозаветен пророк. Наричат го „предтеча”, тъй като е предрекъл идването на Спасителя и е подготвял миряните за раждането на Месията.

ИванЕто защо Иван е най-предпочитаното име у нас и по света

 

Св. Йоан, според вярването, покровителства побратимството и кумството. Традиция е у нас на 7 януари младите семейства да гостуват на кръстниците на децата си (кумовете), като им носят баница, вино и свинско печено.

Ритуалът по къпане на имениците продължава след Йордановден и на днешния Ивановден.

В части от страната ни умиването с чиста вода е доста по-традиционно на 7 януари, в деня на Свети Йоан Кръстител. На днешния празник се къпят не само тези, които носят името на светията, но и млади мъже, а пък ергените пръскат с вода момите. В някои райони у нас този ритуал е известен и като „къпанки“.

ивановден, именици, иван, ивана, иванка

ритуалът „Къпанки“

Над триста хиляди са имениците, които празнуват днес в България на 7 януари. Светло да е името на всички, които се казват Иван. От старобългарски името означава „Господ е милостив“. Да почепрят Ивана, Иванка, Ивайло, Ивайла, Ивета, Иванина, Йоан, Йоана.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg