Инфаркти и катастрофи след смяната на времето

0

Смяната на времето се отразява на всички ни, но според специалисти, първите няколко дни са много опасни, защото крият по-висок риск от инфаркти и пътни инциденти. Причината е, че всички ние преживяваме смяната на времето и при всеки човек има адаптация на неговия биологичен режим.

Едно е сигурно обаче – всички организми преживяват стрес в тези дни, като при едни той е по-силен, а при други не. Това показва и статистиката – данните са категорични, че инфарктите в тези първи 2 или 3 дни след преминаването на лятното часово време, се увеличават с 10 – 12 %.

смяна на времетоЦялото ни общество страда от недопсиване, поради което отнемането на дори само един час сън, няма как да не се отрази на здравето ни и да не предизвика рискове за него. Такива изследвания са правени в САЩ и те недвусмислено доказват, че ръстът на инфарктите е двоен в първите дни след смяната на времето.

Въпреки това обаче, аргументите „ЗА“ въвеждането на лятното часово време в Европа са повече. Основната причина е, че след като преминем към него, броят на катастрофите намалява, защото шофираме повече време по светло.

смяната на времето води до инфаркти и катастрофиОсвен това, туризмът също печели, защото светлата част на деня е по-дълга, а това значи повече време туристите да бъдат на плажа, да обикалят забележителности и да харчат пари. В България, където туристическият сезон е кратък, смяната на времето е голямо предимство и е от много голямо значение. За негативните влияния от смяната на времето в първите дни след това, вече има за съжаление много доказателства.

Ако сте гледали новините в последните два дни, със сигурност сте забелязали големия брой катастрофи, които са станали в страната ни. Нещо повече – загиналите при тях също са няколко души. Специалистите съветват, ако почувстваме неразположение като болка, стягане, интензивно изпотяване, виене на свят или други подобни оплаквания, в никакъв случай да не се качваме зад волана, а да отидем веднага на лекар или пък да си останем вкъщи и да почиваме.

Препоръчително е в тези първи няколко дни след въвеждането на лятното часово време, да бъдем по-предпазливи по отношение на здравето си, да си почиваме повече и да не се претоварваме физически и психически.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg