Празник е, камбани бият – светъл ден, Гергьовден

0

На 6 май отбелязваме Гергьовден – денят на Свети Георги, наречен още Победоносец. Той е покровител на овчарите, стадата и на войската.

Каква е историята на светията, когото почитаме на Гергьовден?

ГергьовденРоденият в Кападокия Георги е имал блестящо за времето си образование, като едва 20-годишен получава и висока военна титла, заради таланта си на добър пълководец. Покрай родителите си той се превръща в страстен привърженик на вярата Христова. Заради това през 288 г. е бил обезглавен, а преди това подложен на жестоки изтезания по заповед на римския император Диоклетиан. Това го прави образец за идеален воин-християнин и светец, който покровителства войската и войната. Затова на християнската иконография се изобразява възседнал на бял кон и с дълго копие в ръка, което забива в устата на страшен змей.

На този ден, според народните вярвания за първи път се изкарва на паша добитъка, яде се агнешко месо и се пие овче мляко. От тази дата насетне се е разбирало дали животните ще дават мляко и дали ще има много агънца. Ако денят се падне в сряда или петък, млякото ще е в изобилие, а животните ще се плодят много.

Хората са вярвали още, че годината ще е неплодородна и ще има болести по животните, ако на този ден се чуе за пръв път в годината кукувица.

Да не се чака добро през годината, ако мравките не излязат от мравуняка си, както и ако на гладно човек чуе магарешки рев. Ако кърмачка види костенурка преди Гергьовден, ще има много кърма.

Традицията е категорична, че трябва в нощта преди да настъпи празника, да се издои тържествено овцата, родила първа през годината. В кофата се поставя монета, а до нея се връзва с червен конец букет от свежи цветя. За да е още по-тържествено, главата на овцата се украсява с венец от къпина, коприва, глог и здравец, оплетени отново с червен конец. Същият вит букет билки се закачва и на вратника на кошарата. В котлите с вода се слага стрък коприва за здраве, а чешмите и кладенците се окичват със зеленина. Това е първият ден в годината, на който се прави прясно сирене.

Гергьовден е придружен и от магия. На този ден заровените съкровища започват „играта“ си, а нощта е подходяща за посещение на врачки. Вярвало се е, че ако се освежиш с утринната роса навръх празника, то ще бъдеш здрав през цялата година, а дъждът на този ден е ценен като златото.

Delo.bg честити празника на всички военнослужещи, както и на имениците.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg