Елън Мъск: До 9 години ще изпратим човек на Марс

0

Президентът на SpaceX и Tesla, американският бизнесмен Елон Мъск споделил своите възгледи за възможностите за човешки полет до Марс. Според него, такъв полет може да бъде извършен в близките около 9 години. Mъск изразил своите надежди в реч, изнесена по време на инвестиционния форум StartmeupHK Festival, който се провел преди няколко дни в Хонконг.

„Ако говорим за първия полет до Марс, то ние се надяваме да го направим в периода 2020-2025 година, която всъщност е след около девет години. Това ще бъде едно невероятно приключение, което ще бъде вълнуващо и вдъхновяващо. Важно е, че има неща, които вълнуват и вдъхновяват хората.” – казва Мъск по време на конференцията, относно първата пилотирана мисия на SpaceX.

Трябва да признаем, че това е амбициозна цел, особено когато текущият план на НАСА включва изпращане на хора до Марс едва през 2030 г.

SpaceX

Бизнесменът добавил, че девет години „е достатъчно дълъг период от време”, през който може да бъде проведено летателно обучение. Мъск планира да представи детайли от архитектурата на космическия кораб за полета до Марс по време на Международната конференция по астронавтика, която ще се проведе в края на септември 2016 г. в град Гуадалахара в Мексико. Бизнесменът също обявил плановете си за пътуване в Космоса през следващите пет години. Елон Мъск вече има няколко параболични полета, чиято цел била да се подготви за пътуването си в Космоса.

„Честно казано, аз не мисля, че е трудно. Това не е толкова трудно, колкото изглежда.” – казва Мъск.

Първото посещение на човек на Червената планета е една от основните цели, към които се е ориентирала НАСА. Космическата агенция, заедно със своите партньори, вече е провела дейности, които имат за цел да развият проекта за допълнителните тежки носещи ракети SLS (Space Launch System) и пилотирания космически кораб Orion. Първият полет до Марс е планиран за 2030 година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg