Денят на бащата е! Честваме Св. Йосиф

0

Във втория ден от Коледните празници честваме Деня на бащата. Празникът е за почит към родителските грижи на мъжете и бащинството. На 26 декември подаръците и вниманието е за бащите, а цялото семейството празнува с него през деня.

Този празник e посветен в памет на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим. В повечето държави Денят на бащата се отбелязва на различни дати.

Според католическата традиция, празникът се чества на деня на Св. Йосиф 19 март. За голяма част от държавите по света Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

песни за Деня на бащата10 незабравими песни за бащата

 

Широка популярност в последно време добива американският вариант. Той се отбелязва тържествено за първи път през 110 години във Вашингтон, но едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

Много често забравяме колко важна част заема бащата във възпитанието на едно дете, а и в семейството изобщо. Ако се обърнем към историята, ще установим колко важно място заема бащата в един дом. Таткото е този, който оформя чувството за сигурност и защитеност. А в очите на всяко дете бащата е герой, той е силен и можещ. Най-често в ранна детска възраст образът на бащата е силно идеализиран. Бащината любов дава чувство за сигурност, увереност и тя е в основата на формирането на самооценката на детето.

Честит Ден на бащата!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg