Бедствено положение в Смолян. Река „Черна“ преля и наводни града (снимки + видео)

0

Апокалиптична е обстановката в гр. Смолян след продължаващите обилни дъждове в областния град. Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в Смолян.

Бедствено положение в Смолян. Река "Черна" преля.Река „Черна“ излезе от коритото си на няколко места, наводнени са обществени, жилищни сгради, много стопански постройки и складове.

Пътната инфраструктура на много места е разрушена.

Мобилизирани са общински и държавни служби, ангажирани са и фирмите с тежка техника за изграждане на диги по протежението на реката.

 

Кметът Николай Мелемов излезе с призив към гражданите в социалната мрежа:

Началото на улица „Бяло море“, околовръстното шосе и река „Черна“ в кв. Райково:

Стичащите се огромни количества вода от дерета и склонове на планината наводниха кварталите на града.

Строителни материали от наводнените складове и кални наноси се носят по околовръстния път към кв. Райково…

Засегната е и централната част на града, където на много места е разрушена пътната настилка, свличащи се камъни и огромните количества вода от запушените шахти затрудняват движението по редица пътни артерии.

Модулното формирование е от 41 военнослужещи, които със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров. Военнослужещите се включват в спасителните действия след отправена молба от областния управител Недялко Славов.

 

От АПИ съобщават, че главният път Пловдив – Смолян е затворен заради паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково, в посока Смолян, в близост до разклон за Югово.

Бедствено положение в Смолян. Река "Черна" преля.В ход са действия за разчистване на свлачището с помощта на специализирана техника. До приключване на работата полицейски екипи насочват автомобилите по обходни маршрути. От агенцията призовават да се използва обходния маршрут Девин – Кричим.

Затворен е и пътят за селата Белица, Борово и Загражден, в община Лъки. Нивото на река Белишка се е вдигнало и при разклона за Кръстова гора пътят е залят с близо метър вода.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg