Любопитната история на свастиката – древният символ на щастието

1

Живеем в свят, в който информацията ни залива отвсякъде. Опитват се да ни налагат начин на мислене, комуникация с другите, да ни вкарат в определени рамки. От друга страна някъде далеч от миналото определени концепции се опитват да се възродят. Но… знаем ли откъде са дошли? За да отговорим отчасти на този въпрос, нека разгледаме едни от най-популярните графични символи в целия свят:

Свастиката

Този познат символ представлява кръст, с пречупени под 90 градуса рамене наляво или надясно.

свастикаЧерният пречупен кръст, нарисуван върху бял кръг на червен фон е един от най-мразените и противоречиви символи на 20-ти век. Той е неразривно свързан с жестокостите, извършени в рамките на Третия райх от Хитлер.

„За еврейския народ свастиката е символ на страх, на потискане, и на изтребление“ –

казва 93-годишен евреин, оцелял от Холокоста.

Свастиката е била забранена в Германия в края на Втората световна война. Германия се опита безуспешно да въведе в целия ЕС забрана през 2007 година за използването й. Интересно в случая е, че този графичен символ съпътства цялата история на човешкото развитие.

свастика, мезин бърдВ Киев, в Националния музей на историята на Украйна има впечатляваща гама от експонати. Сред най-високо ценени съкровища на музея е малка статуетка от слонова кост на жена птица от епохата на палеолита (на снимката). Намерена в близо до Руската граница през 1908 г. и изследвана с най-съвременните технологии, тази статуетка е на изумителната възраст от 15 000 години. Птицата е открита с редица фалически предмети, което подкрепя идеята, че моделът на свастика е била използвана като символ на плодородието.

Широко застъпена в индуизма, будизма и други източни култури и до ден днешен може да видите свастиката на доста храмове. Използвана също в Древна Гърция, в останките на древния град Троя още преди 4000 г. Питагор използвал свастиката под името Терактис. Тя е символ, свързваща небето и земята – дясната ръка сочи към небето, а лявата – към Земята.

свастика

По стените на християнските катакомби в Рим, свастиката се появява до думите „ZOTIKO ZOTIKO“, което означава „Животът на живота“. Тя също може да бъде намерена на отворите на издълбаните прозорци на мистериозните Лалибела Скални църкви на Етиопия (снимката горе), и в различни други църкви по целия свят.

свастикаВ скандинавските митове Один е представен докато преминава през пространството като въртящ диск или свастика гледаща надолу през всички светове. В Северна Америка, свастиката е била използвана от племената навахо. В Древна Гърция тя е била използвана от финикийците като символ на Слънцето.

свастика

Всеки символ има както позитивно, така и негативно значение. При свастиката това се определя от начина по изрисуване – лява – дясна, по часовниковата стрелка – обратно на часовниковата стрелка. В будизма свастиката е символ на късмет, благоденствие, изобилие и вечност. Тя е пряко свързана с Буда и може да я намерим издълбана върху ръцете, стъпалата и сърцето на статуи. Смята се, че свастиката съдържа съзнанието на Буда.

Четири свастики в украшение на една кофа намерени с кораба Oseberg (около 800 г.) Можем да намерим пречупени кръстове и в Бали:

свастика

По нашите земи – цар Калоян (на долната снимка) е погребан с дреха, на която има фрагмент от сърмена шевица със… свастика. Може би това е неговата сватбена одежда. Което за пореден път изключва митовете, че съпругата му е участвала в заговора на Борил срещу него.

свастика

Ранните европейски посетители на Азия са вдъхновени от широката употреба и популярност на свастиката и я пренесли в домовете си. До началото на 20-ти век е имало огромна мания за

свастикасвастиката като символ на благоденствие, щастие и късмет.

В книгата си The Swastika: Symbol Beyond Redemption? Американският графичен дизайнер и писател Стивън Хелър показва множество илюстрации как свастиката ентусиазирано е била приета на Запад като архитектурен мотив, за реклама и дизайн на продукти.

Използвана дори от Coca Cola през 1925 г със слоган Пийте Кока Кола пет цента в бутилки.

 

свастикаСвастиката може да се види на бирените бутилки на Carlsberg.

Свастиката е използвана и от момчета скаути и дала името дори на американско списание.

Fernie Swastikas (на снимката долу) са женски отбор по хокей, сформирани като отбор през 1922 г. в Fernie, Британска Колумбия.свастика

свастикаСвастиката е била използвана от американските военни части по време на Първата световна война и това може да се види на RAF самолети до 1939.

Но с течение на времето след нарастващата власт на нацистите в Германия употребата на символа свастика с положителен смисъл спира. След като през 19 век немски учени превеждат стари индийски текстове и забелязват прилики между собствения си език и санскрит достигат до заключението, че

индийците и германците трябва да са имали общ произход и нарекли „арийци“ въображаема раса от бели богоподобни войници.

Тази идея е задържана с помощта на антисемитски националистически групи, които присвояват свастиката като арийски символ, за да засилят чувството за древния божествен произход на германците. Думата Aryan, която нацистите са използвали е близка до санскритската дума Arya, която означава чист, върховен – за обозначаване на група от хора.

свастика

Някои от върховните главнокомандващи са извършвали йога ритуали. Те смятали са себе си за върховни божества, които водят прочистваща война, за да отърват света от ненужните твари. Когато нацистите окупирали Киев през Втората световна война те били толкова убедени, че тези съдове са доказателства за собствените им арийски предци, че ги взели обратно към Германия /върнати след края на войната/.

Накъде върви светът? Кои са днешните лидери? Дали те просто не крадат от древността, използвайки нашето незнание? Все въпроси на които отговори ще станат свидетели следващите поколения.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ин и ян, Тай ДзиИн и Ян – вечната битка между Добро и Зло

 

Източници:

Wikipedia, BBC, QuoraElite Readers, This is 369Biblioteca Pleyades

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. светослав панайотов на

    Това не е само хиндуистки и будисткинсимвол,мн.древни култури и учения,могат също да претендират за принадлежност,но с 2 думи,е окултен символ и това изчерпва всичко,а те са най-стари на света,още преди познатото нам,човечество.Това е символа на слънцето и 4-те основни елемента на сътворението,Свастиката е един от най-най-старите и свещени символи в мирозданието,това са 4 елемента в действие, запомнете го,за тази тема,човек трябва да бъде мн.запознат и вещ!
    Интересна мисъл,ама дали ще те разберат?!? Само хора запознати тясно с източната догма и учения,знаят какво значи лява и дясна Лю-шо свастика,не случайно Аненербе,Туле и Врил дават идеята за този свещен и тъй древен символ на тогавашна силна Германия!!!…………………

Коментирай в Delo.bg