Левски е образът на нашата вечност

0

Попитаха ме:” С какви думи може да бъде описан Апостола?”

Не знам.

Да опишеш Васил Левски е все едно да разкажеш вечността.

Ние всички, докато сме живи, пребиваваме в нея, но никой не може да я обгърне с поглед, ни да я побере във формула.

И с Левски е така.

Той е духовен връстник на вековете и мисловен съвременник на всички поколения. Неговите идеали за свободата като най-висше човешко благо, за равенството пред закона, за ненамеса на други държави и сили във вътрешните български работи, за етническа толерантност, братство между народи и човеци са онези кристални лъчи, които векове, преди той да се роди, са озарявали човешкия дух.

Левски е свидетел на Времената.

И той може да бъде описан само чрез дела – неговите и на историята от неговото време.

Васил ЛевскиНеда Антонова: Време е да умием лицето на Левски, за да се разлисти нашият трънен венец

Той е живял в общество пъстро и поляризирано почти като това, в което ние днес живеем. И тогава, както и сега е имало бедни и богати, ратаи и чорбаджии, грамотни и неграмотни, духовни и политически аргати, предатели и родолюбци ,интелигентни и полуинтелигенти…

С провиденческия си взор той е успял да раздипли гънките на това общество и да проникне в неговата сърцевина, там, където се съхранява святото зърно, наречено народ. И храбро да положи върху плещите на този народ всичките свои упования.

Левски не е импулсивен романтик като не по-малко великия Ботев. Той е мислител, стратег и тактик, той вижда делото в неговата цялост и в най-малките му подробности.

С помощта пак на народа той изгражда своята тайна държава в границите на явната – комитетска държава със свои поданици, с полиция, бюджет, устав и привременно правителство. Апостолът нееднократно е отричал необходимостта  външни сили да подпомагат българското освобождение, защото е вярвал във все още не проявената мощ на народа.. Откъде такава увереност в силите на неговите единоплеменници?! Коя друга балканска нация от по-рано освободилите се наши съседи е тръгвала на оръжие срещу империята, разчитайки само на собствените си сили?!

ЛевскиЛевски – другото име на България

 

Дяконът е знаел, че империи гинат и се въздигат, правителства идват и си отиват, партии яхват властта, а после падат от коня… но народът остава. Остава! Единствено той. Защото е вечен.

Това е великото послание на делото и личността на Апостола!

Затова

Левски е сияйният образ на нашата вечност! Пратеник на бъдещето!

Мечтата на всеки българин за себе си.

Текст: Неда Антонова, автор на книгата „Любовта и смъртта на Първия след Бога

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg