На Градище има лековит „камен“, пазят го каменните мъже на Долно Дряново

0

На пътя между Гоце Делчев и Доспат, на километър-два след родопското село Долно Дряново огромна табела указва, че недалеч е

сакралната територия на тракийското светилище Градище.

Устояло на много природни катаклизми то и до днес привлича вниманието на многобройни туристи.

Според археологическите проучвания, светилището датира отпреди над 7 000 години, което го прави по-древно дори от Перперикон. Привлича с невероятен ансамбъл от причудливи каменни форми.

Само на Градище може да видите скала, която досущ прилича на човешка глава. Има и такива, които наподобяват змия, костенурка, гъби, птици и т.н.

Градище, прав камен

Градището се разпростира на площ от около 20 декара. Скалите са високи около 880 метра. Достъпно е само от северозапад, (т.е. слизате вдясно на пътя). Оградено е с внушителен каньон. Добре е, ако искате да го посетите, да знаете, че на места склоновете са много стръмни, скалите са отвесни и образуват 50-метрови пропасти.

На Градище траките са извършвали традиционните си винени ритуали и възлияния. Скалите са подравнени, а около тях са изградени улеи и шарапани.

Причудливите форми са открити през 2000 година от проф. Тодор Бояджиев. По време на едно от последните си пътувания в Родопите той съвсем случайно забелязва поредицата от причудливи каменни форми на километри преди Сатовча. Дори става кръстник на две от тях – Владетел и Тангра.

Известно време след това професорът почива, но буди интереса на историци и археолози, които проучват сакралното място с години. След смъртта му проф. Анелия Божкова потвърджава, че

Градище е по-старо от Перперикон.

На мястото са открити следи от пещи за жертвоприношения, както и кръгли дупки, съвършено оформени като съзвездия върху скалите. Гигантските фигури на човешки глави и култови животни също доказват това.

Откритията карат учените да твърдят, че тук е имало тракийски храм. Открити са глинени олтари, каменни заграждения, депа за съхранение на дарове в скални ниши и цепнатини. Според тях, това е дело на човек и не става дума за природни образувания. Древните градежи са частично консервирани, а светилището е под денонощна охрана, която да го пази от набези на иманяри.

На Градище са открити и праисторически керамични съдове. Те са били изработвани ръчно или с помощта на грънчарски калъпи.

От незапомнени времена сред местното население битува вярването, че

една от каменните арки в района, който местните наричат „каменя“ лекува.

Там са извършвани древни ритуали за здраве. Вярва се, че преминаването през него лекува хора, които не могат да ходят. Изцерявало жени от безплодие, а неми деца и възрастни проговаряли след извършване на ритуала.

За целта се използвал червен конец, дълъг колкото ръста на болния. Той трябва да мине през „мушилката“ рано сутрин, облякъл връхна стара дреха. След това тя се сваля и се оставя на скалата. Човекът, който има нужда от изцерение хвърля монета като отплата за изчистването от болестите. Смята се, че този ритуал е свързан с обреда за обезсмъртяването в Древна Тракия.

Градище, прав каменРитуалът е почти същият, който се извършва все още на станалото изключително популярно светилище в района. Това е местността Скрибина край село Крибул, за което delo.bg вече писа. Разликата на „Правия камен“ (на снимката) е, че трябва да си носиш шише с вода, с която да се измиеш след ритуала. За съжаление, в момента там не се извършват ритуали за здраве.

От там може да видиш и „Скрибина“. На права линия са. Намират се на синори (граници). Едното е на синора между Долно Дряново, Долен и Крушево, а другото – между Крибул, Сатовча и Фъргово.

През 2011 година със средства от програма за трансгранично сътрудничество „България – Гърция“ светилището „Градище“ е облагородено и превърнато в ландшафтен парк.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg