Младите и красивите – вече и в театъра

0

Театрални постановки, насочени към тийнейджърската публика у нас, са рядкост. Дори само заради това представлението „Ние сме вечни“ на театър София заслужава внимание. То обаче има и друг приятен контекст – случва се в резултат на проведен в театъра Трети конкурс за съвременна българска драматургия.  Благодарение на него младият автор Кирил Буховски поема по дългия път на драматурга към неговата вярна и отдадена публика.

И няма да го увъртам повече – позволете на „Ние сме вечни“ да Ви се случи – без очаквания, без резерви и без съмнения. Направете го заради собствената си необратима младост с нейните рошави приятелства, светлеещи любови, неосъществени заминавания, порутени мечти, безпаметни купони и заради онзи личен Несебър, който всеки от нас пази ревниво в спомените си. Но го направете и заради децата си, независимо дали те са настоящи, бъдещи или бивши тийнейджъри. За да се уверите, че

поколението 2.0 съвсем не е толкова страшно. То може и да е загубено в мобилните телефони, може и да говори на „бро“ и да псува понякога, може да се крие зад татуировките, цветната коса и ментетата на високи токчета, но и то намира своите малки човешки удоволствия в един евтин сладолед и две бири или дави своята мъка в една счупена китара.

„Ние сме вечни“ фотограф за театъра Симон Варсано

„Ние сме вечни“, реж. Василена Радева, театър София, фотограф: Симон Варсано

И друг път в delo.bg съм Ви говорила за младата режисьорка Василена Радева, за нейната склонност дръзко да посяга към обществено-политическия контекст – нещо, което мнозина други режисьори гнусливо избягват, особено в България. И в „Ние сме вечни“ Василена е останала вярна на себе си в това отношение. Фон на целия спектакъл са кадри от миналогодишния протест пред НС, а самото действие в пиесата се разиграва на място в София, което също носи специфичен граждански заряд – паметника на Съветската армия.

Общественото и личното в пиесата вървят паралелно, понякога се конфронтират, но рядко се срещат истински. Поне не и по нашите географски ширини. Но да посегнеш смело на днешния хаотичен ден и да го хвърлиш на театралната сцена в суров, негримиран вид си е предизвикателство, с което целият пленително млад екип на пиесата се справя великолепно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg