Театър, живот, любов, смърт, „Апарт“

0

Много български изявени творци за времето си, сред които музиканти, актьори и режисьори си отиват от този свят забравени, въпреки завещаното наследство от песни, роли и филми. Други пък от родните таланти след една преклонна възраст живеят в нищета и незаслужена забрава. За първи път на сцената оживяват истории на популярни за времето си, но забравени днес имена на сцената, разказани от млади и талантливи актьори.

Театър за миналото и бъдещето, които се срещат тук и сега. Това е „Апарт“ –

дебютният спектакъл на режисьора Илко Ганев и актрисата Людмила Сланева, подбрала текстове от сборника с истински истории „Артисти със сребро в косите“.

Представлението вълнува със средствата на пърформанса и въздейства като същинска арт инсталация.

„Апарт“ докосва с увлекателната смес от интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и интервюта за живота на едни от най-обичаните артисти.

„Апарт” е термин в театъра, който означава думи на персонажа, произнесени директно към публиката. По стените на новата камерна зала „Бекстейдж“ на театър „Азарян“ кръжат документалните разкази и интервюта на Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и много други.

Вълненията, мислите и емоциите на тези легенди на киното и театъра разказват от сцената младите актьори Надя Керанова, Севар Иванов, Бориса Сарафова, Антъни Пенев, Димитър Крумов и Петя Бончева (от ляво надясно на заглавния колаж).

Апарт„В интервютата на известни актьори, както и на някои забравени вече такива, открихме за пореден път, че човекът в артиста е особена порода. Той е способен да види и усети неща, които остават невидими за другите и да живее в тази невидимост все едно точно тя е животът. А може би е. Погледнат отстрани актьорът често изглежда като луд. Но той по-скоро е ДРУГАДЕ. И може да те заведе там“,

споделя режисьорът Илко Ганев.

Апарт„Аз открих, че в разказите на хората, които живеят и дишат ВЪВ и С театър, има нещо налудничаво, лунатично и дори фанатично. От друга страна времето е нещо, което отнема тази „прекрасна лудост“. Артистът живее в един сблъсък на време и безвремие. Живее дори и когато животът спира в чисто физически смисъл. Артистът е „особен род животно“. Не е като другите хора. Спектакълът „Апарт“ се занимава и с тази тема. А тя е моя тема отдавна“,

признава създателят на драматургичната рамка на спектакъла – актрисата Людмила Сланева.

В „Апарт“ не се говори за театъра като механизъм и за неговата сложност. Основно място заемат човешките взаимоотношения – за любовта, за смъртта, за изборите, които човек прави, за това, че той, животът изтича много бързо. Сцената е и пропаст, която между поколенията е огромна. Спектакълът я изследва като феномен, защото всяко ново поколение твърди: „От нас започва светът!“

В „Апарт“ се срещат документалистиката и интерактивната визия, т.е. миналото и бъдещето, а те двете правят сега.

Спектакълът е документален, защото е с автентичен текст и няма художествена измислица, няма и капка преразказ, а само точните думи, които посребрелите артисти са произнасяли.

Разтърсващи са изповедите на прочути театрални таланти за това защо Апостол Карамитев е бил толкова магнетичен и привлекателен за жените по онова време. Ще научите и защо любовните истории в театъра са най-любопитни, най-дълго се разказват и помнят. Спектакълът отговаря и на въпроса защо изневерите в театъра са най-страшни и оставят най-много последствия. Как Наум Шопов се е влюбвал в колежките, с които репетира? Какво означава възрастта за един артист и каква е семантиката на смъртта? „Апарт“ вълнува и дава отговори, които винаги ще помните, без да развалят магията на театъра.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg