Лудост на 90-тия рожден ден (видео)

0

Не са много господата, които са готови да прекарат рождения си ден, седнали върху крилата на самолет, издигащ се до 150 метра над земята. Но и Джон Уестън никак не прилича на своите набори. За смелостта и виталността му могат да завиждат дори 20-годишни мъже в разцвета на силите.

Британският ветеран от II-рата световна война, който служил в Кралските военновъздушни сили като артилерист на бомбардировача Lancaster, по повод 90-тия си рожден ден решил да си подари полет в небето, седейки на крилата на самолет. Възрастният мъж бил прикачен  към  специално скеле и приличал на каскадьор в действие по време на снимки на филм. И не само се наслаждавал на полета, но също така благотворително успял да събере пари за борбата срещу болестта на Алцхаймер – болест, от която починала неговата съпруга.

polet za 90 rojden den-alzheimerКакто подобава на бивш войник, Джон не се страхувалот полета. Преди самолетът да излети, възрастният ентусиаст дори изглеждал изключително спокоен. След кацането той с радост обявил, че „там горе е ужасно ветровито!“. Също така се пошегувал, че за щастие този път никой не се е опитал да го свали, както по време на войната.

Разбира се, за такъв подвиг подготовката трябвало да бъде направена много внимателно. За целта на полета Уестън е трябвало да отслабне с близо 5,5 кг, което на неговата възраст със сигурност е предизвикателство. Но целта била специална. В интервю за BBC 90-годишният мъж признал:

„Когато жена ми се разболя, в продължение на три години тя беше доста способна и активна. Но през последните осем месеца от живота й, борбата с болестта беше ужасно болезнено преживяване. Тя нямаше сила в ръцете и краката… не можеше да говори и дори да преглъща.“

Полетът на Джон Уестън станал на летище Wickenby в Линкълншир и продължил около 15 минути. Няма информация колко средства за благотворителност е успял да събере по време на изключителното му въздушно изпълнение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg