Самолетните одисеи на Катя и Здравко от дует Ритон

0

Катя, Здравко, РитонКатя и Здравкодвете половинки на най-обичания български дует на всички времена разказват за емблематичните си пътувания със самолет в музикалната си кариера. Започват обаче с първия… от Стара Загора, още преди да станат дует Ритон:

Катя: Първият ни полет като дует… ние тогава още не бяхме дует, но бяхме гаджета със Здравко, та… редовно отивахме на автостоп до Стара Загора, където живее баща му, поради липса на пари като студенти. Когато парите бяха на привършване, ние веднага се телепортирахме в Стара Загора. При което баща му ни дава пари, а ние, тъй като се чувстваме истински баровци, се качваме на самолет. Не се прибираме с влак, с автобус или пък на автостоп, за да спестим още повече, а със самолет! Тогава имаше едни малки самолетчета „пчьолки“, та с „пчьолка“-та се прибрахме в София от Стара Загора. Тогава, през 1976 г. имаше такава самолетна линия. След това започнахме да летим много често, но вече със собствени пари като станахме дует… (смее се)

delo.bg: Първият Ви полет вече като дует Ритон кога беше?

Катя: В Полша, когато отидохме за пръв път да работим в бившата социалистическа държава през 1977 година, декември и летяхме до Краков със самолет.

delo.bg: Имаше ли турбуленция? Бяхте ли уплашени от полета, все пак не е „пчьолка“…?

Катя: По-скоро такива неща са ни се случвали, когато ходихме на турнетата си в бившия Съветски съюз. Тогава много се пътуваше – от град на град със самолет и наистина страшно много кацания и излитания имахме за кратко време. И си спомням един път за малко да катастрофираме. Един срещу друг – два самолета – нашият каца, а другият излита и щяха да се сблъскат челно, но нашият пилот, явно беше много опитен и на косъм предотврати нещо жестоко… говорим за малко самолетче по вътрешните им линии… нашият самолет отби в една нива. И, слава Богу, че бяхме с Ан-24, та не успяхме да се преобърнем. Ако пътувахме с голям самолет, сигурно нямаше да оцелеем… Имали сме много полети, да, и турбуленции, и какво ли не.

Катя, Здравко, РитонСпомням си през 1996 г. бяха ни поканили да пеем на предизборните концерти на Борис Елцин преди президентските избори в Русия в един град, където много беше силна партията на Жириновски, основният му конкурент тогава, и тъй като ние, всички артисти пътувахме заедно с голям частен самолет, пристигаме на летището и трябва веднага да се придвижим към стадиона. Говоря за всички руски звезди, плюс нас. Ние тогава бяхме единствени от България. И пристига самолетът, чакат ни с леки коли, за да ни откарат моментално на стадиона да пеем. За да ни провалят концерта, от националистическата партия на Владимир Жириновски скриха стълбите, по които трябва да слезем от самолета. И изведнъж самолетът каца и няма стълба, с която ние да можем да слезем.

delo.bg: И останахте в самолета?

Катя: Не, не останахме – рано или късно щяхме да слезем, но концертът се бави, хората ни чакат. В това време някой, не знам от къде, домъкна някаква въжена стълба… не стълба, по-скоро си беше въже, по което се спуснахме. Много смешно беше и екстремно.

Катя: На последното ни турне, което беше миналата година в Америка прелетяхме 50 000 км – всичко това беше със самолети. Толкова кацания и излитания, че по 3-4 пъти на седмица ни се налагаше да летим. Всеки път си беше страшничко, особено над океана. Винаги, когато летим много ме е страх, защото това са 6-7 часа над океана. И като започнат да ни дават инструкции как, ако самолетът падне, трябва да гоним акулите… (смее се)

delo.bg: Направиха ли Ви стюардесите инструкция със свирките за акули…

Катя: Свирки, да. Как се плашат акули със свирки?! Викам си, ако е студена водата и замръзнем, няма да имаме сили за нищо. Над океана има много често турбуленция, много често.

Здравко: И още страшни полети имаме – от Новосибирск сме летели до Москва. И като пристигнахме на летището се пусна слух…, не са го казали официално, такива бяха времената, че сме се прибрали с един двигател по-малко. Единият е бил отказал по време на полета. Пътувахме с Ил-62, беше много грамаден самолет с 4 двигателя отзад. Говореше се усилено като кацнахме, че единият е отказал във въздуха. Имаше и доста проблеми по време на целия полет, страшна турбуленция. А вътрешните линии на руснаците, тогава бяха подобни на тези на американците сега – все едно, че е автобус – никакъв лукс, никакви удобства, комфорт и обслужване. Все едно си се качил на автобус, то в Америка е така и в момента.

Здравко: Друг случай. Бяхме на турне с групата ни в Африка през 1988 г. и в Замбия летяхме със самолет, който беше един-единствен във флота й. Предупредиха ни, че много често се разваля и доста пъти е бил на ремонт. Ние уцелихме момента, в който самолетът беше в изправност и летеше по единствения си маршрут – до Танзания. През целия полет бяхме на нокти, да не би нещо да се случи с машината.

Катя: И още един интересен случай – с Филип Киркоров бяхме на турне 1991-1992 година. Тогава организаторката на концертите ни избяга с парите, а ние, спомням си, с куфарите тичахме през аерогарата и по самата писта. Тогава нямаше такива проверки като сега. Хората се придвижваха пеша до самолета. Нас ни взеха извънредно. Гонехме самолета, който щеше да излети и се качихме в последния момент на един от тези турбовитловите самолети и Филип я сгащи на борда! Да, сгащихме я вътре организаторката, в самия самолет. Нямаше къде да мърда!

Катя, Здравко, Ритон, Филип КиркоровСлучката беше такава: Филип сутринта рано, рано чука на вратата на хотелската ни стая и казва:

Бързо вземайте багажите, тръгваме да гоним организаторката, която избяга с парите ни!

И ние, пристигайки на аерогарата, виждаме малко самолетче, няма места никакви, обаче за Филип с неговия чар – няма невъзможни неща за него – та, Филип успя някакси да намери 3 места да се сместим на борда. Обаче нямаше кой да ни закара до самолета, който вече е пуснал перките и аха, аха ще излита, обаче ние махаме с куфарите, тичаме по пистата. Отвори се вратата на самолета и тази, организаторката като ни видя изстина на мястото си… Филип седна до нея и съвсем спокойно й каза няколко изречения. Не знам точно какво й каза, но явно много я е уплашил – извади парите и ни ги даде.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg