Добромир Банев: Париж е град за влюбени. За двама

0

Добромир Банев – писател, поет и юрист

Добромир БаневМоето първо пътуване със самолет беше до Париж. Приех го като намигване от страна на съдбата, тъй като от малък мечтаех да отида там.

Пътуването се осъществи през далечната 1997 година. По това време работех в едно министерство, а заедно с това бях член на дегустационната комисия към тогавашния Институт по виното. Виното се оказа поводът за пътешествието ми.

На изложението представихме български вина, а аз и останалите от делегацията имахме възможността да опитаме какви ли не сортове вино от целия свят.

Париж. Завинаги ще останат в съзнанието ми малките улички на Монмартър. Ресторантчетата, в които се сервира патица в портокалов сос. Добромир БаневКартините на десетките художници, в които винаги намираш повод да се огледаш.

Мелодията на акордеон, която огласява всичко наоколо, премесена с френски шансон от стара латерна.

Няма да забравя Латинския квартал, където от спретнати кафенета млади хора са седнали с лице към улицата. Лицата им остават оживени, ръкомахат, говорят и пушат „Голоаз”.

В съседната сладкарница сервират най-невероятния крем карамел на света.

Запознах се с едно българско семейство, напуснало България малко преди 10 ноември 1989 година. Станахме си толкова близки, че заради тях аз не тръгнах с останалите от делегацията за Мюнхен. Реших да остана сам още три дни, наех си кокетна хотелска стая в близост до операта и дишах с пълни гърди неповторимия въздух над Сена.

Българите, станали вече французи, ме поканиха на вечеря. Целият апартамент беше пълен с неща от България – покривките, всякакви сувенири, националният флаг, а от касетофона звучеше Емил Димитров. Тогава някак си за първи път осъзнах, че светът става все по-малък – в шепа можеш да го побереш.

Без изобщо да говоря езика, три дни аз се разхождах по „Риволи”, бул. „Севастопол”, площад „Конкорд”, сменях мотрисите в метрото, изкачих Айфеловата кула и препусках из коридорите на необятния Лувър.Добромир Банев

Първото ми пътуване със самолет, което ще остане в съзнанието ми завинаги до най-малката подробност. Пътуване до един град, който след това се превърна в моя муза. Град, който ще остане възпят в двете части на „Абсурдни времена”, които написахме с Маргарита Петкова и в една от последната ми книга „В понеделник ще е късно” – „Париж е град за влюбени. За двама.”.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg