Люспата на авокадната ядка лекува тежки болести

0

За ползата от консумирането на авокадо в delo.bg сме писали доста. Този път обаче, поводът е не ценните свойства на самия плод или на ядката му, а на люспата, която обвива твърдата сърцевина на плода. Обикновено я изхвърляме, но скоро учени доказаха, че тя съдържа

съединения, които лекуват редица заболявания.

 

авокадоКостилката на авокадото е полезна, колкото плода

 

Резултатите от изследването на екип специалисти от университета на Тексас недвусмислено показват, че в

люспата на авокадната ядка има вещества, които предпазват от натрупване на мазнини по кръвоносните съдове, рак и други тежки болести.

авокадо„Люспите на ядка, която до момента е била смятана за отпадъчен продукт, са истинско медицинско откритие заради ценните съединения, които съдържат. Тези вещества, които открихме в люспата на авокадната костилка ще ни послужат за разработване на лечение на сърдечносъдови заболявания рак и много други болести“ –

заяви Дебашиш Бандиопадиай, част от екипа на университета на Тексас.

Резултатите от изследването на ципата показват още, че люспите са безценен източник на химикали за промишлени продукти и пластмаса.

Авокадо

Как били установени безценните качества на люспата, която обгръща ядката на всяко авокадо? Специалистите стрили люспите от ядките на 300 плода авокадо. От тях получили восък и олио. Опитите доказали, че восъкът съдържа 16 съединения, а олиото – 116. Повечето от веществата не били характерни както за самия плод, така и за ядката му.

Авокадо – галеното дете на диетолозите, е злият демон на хирурзите

Хептакозан е сред основните съединения, открити от учените. Това вещество блокира развитието на туморните образувания. Друго съединение, открито в люспата на авокадената ядка, е додеканолова киселина. Тя увеличава HDL – т.нар. добър холестерол. Учените се натъкнали и на доконазол в ципата – съединението, което се ползва като водеща съставка при антивирусни лекарства.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg