Хибернацията – новият метод за лечение на рак

0

Нов начин за лечение на рак предлагат италиански учени от университета в Тренто. Методът е основан изцяло на хибернацията. Специалистите предлагат раково болните хора да се поставят в т.нар. изкуствено вцепенение, което напомня признаците на зимния сън при мечките.

„Туморният растеж ще се забави или ще бъде спрян напълно, а здравите клетки в тялото стават по-устойчиви на радиация“ –

казва физикът Марко Дуранте, който е директор на института за фундаментална приложна физика.

Радикалната идея на италианските учени дошла след дългогодишни изследвания върху животни, които спят дълбок зимен сън и истински случаи за оцелели пациенти при екстремно ниски температури.

По време на т.нар. хибернация (състояние на дълбок сън при ниска температура), значително се забавят функциите на тялото – сърдечният ритъм, дишането, обмяната на веществата. На молекулярно ниво активността на гените и синтеза на протеини също се довеждат до минимални темпове.

Всички тези ефекти могат да имат голям успех при лечението на рак, категоричен е Марко Дуранте. Той изложи доводите си на годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката, провела се в Бостън на 19 февруари 2017 г.

„Ето например, напреднали ракови заболявания, с които идват повече от пловината пациенти, ние няма как да ги излекуваме. Причината е, че те са с множество метастази в организма. Не можем да елиминираме всички разсейки – не можем оперативно да премахнем туморите по цялото тяло или да облъчим с радиация всички засегнати части на тялото, защото ще убием пациентите, докато се опитваме да унищожим рака. Но, ако бихме могли да ги поставим в изкуствено вцепенение, можем да спрем развитието на рака. Този метод ни дава повече време“ –

категоричен е Марко Дуранте.

Време е за охлаждане

„Хибернацията увеличава способността на организма да издържа на радиация“ –

категоричен е италианският учен.

„Нашата амбиция е да събудим пациентите излекувани от рак“

В момента не е технически възможно да подложиш човек на хибернация по безопасен и контролиран начин, но Дуранте вярва, че до 10 години това ще е напълно реалистично.

хибернацията при хора - възможна до 10 години

Синтетичното (медикаментозното, сънно) вцепенение е приложено от италианските учени при лабораторни плъхове, които за разлика от мечките не спят зимен сън. При гризачите е била манипулирана определена част от мозъка, за да изпаднат в подобно състояние, което не е характерно за тях.

„Сега вече знаем как този метод работи. Уверен съм, че въз основа на тези изследвания ще се разработят лекарства, които могат да предизвикат това синтетично вцепенение и при хората. След това ще смъкнем температурата на тялото на пациента до 13-15 градуса. Стремежът ни е да поддържаме болния в това състояние поне една седмица. Този метод ни дава време да направим всички възможни лечения, които са необходими, за да го излекуваме напълно от рак.“

Дълбоко замразяване

Нормалната човешка телесна температура е около 37° С. Има документирани случаи на хора, които живеят с много по-ниска телесна температура за значително дълги периоди от време без това да им вреди по какъвто и да е начин.

Докато карала ски, на 20 май 1999 г. шведската рентгеноложка Ана Багенхолм паднала в ледена вода. Там тя останала за повече от час, докато била открита, а телесната й температура паднала до

13.7° С – най-ниската регистрирана някога при жив човек.

Въпреки лекото нервно неразположение, Ана Багенхолм се възстановила напълно.

Друг случай – 13-месечното канадско бебе Ерика Нордби. На тази невръстна възраст малката Ерика се измъкнала тихо през нощта от легълцето си и излязла навън през отключената врата на семейната квартира. 

Било е 23 януари 2001 г., а навън термометърът сочил минус 24 градуса, когато майка й я открила съвсем безжизнена върху преспа сняг облечена само с тънка блузка и памперс.

Ерика, която днес е млада дама на 16 години, била изпаднала в клинична смърт и нямала е никакъв сърдечен ритъм. След като майка й я покрила с топло одеяло и я прибрала на топло вкъщи, Ерика (бебето чудо) се върнала към нормалния начин на живот без каквито и да е сериозни здравословни поражения. Лекарите предполагат, че тя може би е изпаднала в състояние, подобно на дълбока хибернация.

„Ефектите на този метод – индуцираната хибернация на ракови заболявания, са трудно предвидими: те могат да помогнат или да попречат на леченията, които се използват в момента. Трябва да се направят експерименти в лабораторни условия, преди да можем да кажем дали това ще е безопасно или ефективно за хората при борбата с рака“ –

категоричен е главният лекар на Cancer Research UK Питър Джонсън.

източник: www.newscientist.com

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg