Бойко Маринков: Турция влиза в политическа криза

0

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу върна мандата за съставяне на правителство на президента Реджеп Ердоган, след като не успя да намери коалиционен партньор. Това беше очакван развой, след като преговорите за коалиционно правителство между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие претърпяха неуспех. Сега Ердоган може да връчи мандата на втората по брой депутати формация в парламента – светската Народнорепубликанска партия, въпреки че се смята, че и тя не е в състояние да състави правителство. Ако до 23 август не бъде сформирано такова, Ердоган ще трябва да разпусне временния кабинет на Давутоглу и да състави преходно правителство, което да управлява Турция до свикването на нови избори през есента. Политическата обстановка в южната ни съседка е и тема на разговора ни с доц. Бойко Маринков, научен сътрудник в Института по балканистика към БАН и специалист по Турция.

доц. Бойко Маринков, Турция

доц. Бойко Маринков

Доц. Маринков, очаквахте ли Давутоглу да върне мандата на президента Ердоган?

След като се провалиха всички опити за сформиране на коалиционно правителство, това беше единственото нормално действие. Народнорепубликанската партия искаше стратегия за 4 години с 5 изрични условия. Настояваше за промени във външната политика, особено в сирийското направление, искаше президента да остане в границите на пълномощията, които има по сегашната Конституция, тоест да възстанови парламентаризма в истинския му обем, искаше промени в образованието, разчистване на корупционния скандал, който избухна в Турция през декември, който е актуален и досега. Това бяха условията на Народнорепубликанската партия и Давутоглу нямаше особен терен за маневриране в това отношение. Още по-категорични бяха от партията на Девлет Бахчели и от националистическото движение. Демократическата партия на народите, която е споменавана и като прокюрдската партия в Турция, беше изключена от коалиционните преговори на сегашния лидер на управляващата партия проф. Давутоглу. Правеше впечатление, че връчването на мандата се забави много, едва ли не месец беше необходим за формиране на ръководство на Великото национално събрание на Турция, след това президентът се забави със седмица. Създаде се впечатление, че се търси време, за да се случат други събития. Например атентати в погранични райони на държавата, убийствата на полицаи, атаките на турските въоръжени сили в бази на кюрдската работническа партия. Нагнетяваше се една обща несигурност, търсеше се време, за да може Партията на справедливостта и развитието да добави поне 1-1.5 милиона гласа към получените на последните избори 18.8 млн. Гласа, за да възстанови парламентарното мнозинство от 276 депутати. Както се казва прогнозите са в обратния вариант. Все още няма предизборна ситуация, коментират се различни дати за избори.

Ердоган не е човек, който иска да дели властта с други. Все пак очаквате ли да се стигне до сформиране на коалиционно правителство до 23 август?

Сега издадохме една колективна монография „Балканите във второто десетилетие на 21 век“ и там описах и четирите варианта, които фигурираха в края на месец юни. Моята прогноза беше, че Ердоган ще се намеси изключително силно и арогантно в коалиционните преговори. Ще остане най-силният фактор в самата партия и това, на което се разчиташе, че Давутоглу ще успее да бъде баланса в някаква степен, очевидно не се реализира. Извънредните избори според мен са на 99.9% сигурни. Редица сериозни фактори в управляващата тогава партия като кметове и членове на нейното централно ръководство още в средата на месец юли вече твърдяха, че се отива към избори.

Идва ли краят на „ерата Ердоган“?

Не, разбира се. Ердоган започва своето трето десетилетие като политик, ако приемем, че първото е започнало с избора му на кмет на Истанбул. Мои добри приятели и автори твърдят, че първото десетилетие е било управлението на Партията на справедливостта и развитието, а с избора му на президент през 2014 година започна второто му десетилетие, той има 5-годишен мандат. Не виждам засега край на „ерата Ердоган“. Виждам тежка политическа криза в Турция. Вчера си направих труда да направя изчисления според прогнозите. Има 10% бариера, която на този етап ще преминат същите 4 политически партии. С движение от 1% се променя и конфигурация на депутатските мандати. По тези изчисления, и това което виждам, първо Ердоган ще откаже да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на втората партия Кемал Кълъчдароглу и ще затвори процеса в рамките на мандата на Давутоглу. Ще изчака срока, който изтича тази неделя и ще обяви извънредни парламентарни избори.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg