Българският рай: Магията на Западните Родопи

0

Пътят по протежението на най-дългото ждрело в България – Буйновското, се вие около 10 километра заедно с едноименната река. Движим се в Родопите, на юг от град Девин. Шосето е тясно, тук трудно се разминават два автомобила, а участъкът е забранен за автобуси. Ограничението е между 20 и 40 км/час.

Буйновското ждрело, Ягодинската пещера, Западни Родопи

Вълчия скок

Ниската скорост дава възможност да разгледаме природата – скали с причудливи форми, образувания, надвесили се свойски над шосето, тесни проломи, през които минаваме като през пещера. И – разбира се, осеяните с ели хълмове на Родопите. Мирисът на боровете, шумът на реката, кристално свежият въздух и горската прохлада ни убеждават, че сме в едно от многото райски кътчета на страната ни. Едно от най-красивите места в участъка се нарича „Вълчия скок”. Двете скали почти се допират над пътя и образуват естествена арка. Според местните там през зимата вълците се събират на глутници, които атакуват кошарите. Не само те обаче са заплаха за коренното население. Жителите на Ягодина и околните села твърдят, че наоколо има много мечки. А срещите с четириногите не били изключени. Някои успявали дори да заснемат на видеофилми зверовете. Ако чуете странно ръмжене, не бързайте да се плашите, съветват с усмивка родопчаните. Според тях шумът на мотор – от автомобил или самолет, плюс малко страх може да накарат туриста да си плюе на петите, без да има основателна причина за това.

Буйновското ждрело, Ягодинската пещера, Западни Родопи

входът на Ягодинската пещера

Първата ни спирка е пред входа на Ягодинската пещера. Тук любителите на природата могат да подпечатат туристическите си книжки, тъй като ждрелото е сред стоте национални туристически обекта. Самата пещера е най-дългата в Родопите – повече от 10 000 метра, и възраст над 275 000 години. Обособен е специален туристически маршрут. Минаваме по него, като на най-интересните места ни чакат екскурзоводи. Първият ни спира в така наречената „Ритуална зала”. В средата на помещението стои огромна елха, свидетелство че група ентусиасти са посрещнали на това място новата година. Още от сега се прави списък с желаещи за купона в следващата новогодишна нощ, а „домакинът” от спелеоклуб „Чепеларе” обещава, че за празника ще бъде поставено ново дръвче. Малко по-нататък забелязваме и ритуална маса и с учудване разбираме, че там се извършват бракосъчетания. Последните младоженци се врекли във вечна вярност само два дни по-рано.

 

Показана е 1 от 3 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg