Спете, спортувайте и пийте вода, за да имате здраво сърце

1

Инсултите и инфарктите се увеличават. И не лечението, а профилактиката може да пребори сърдечносъдовите заболявания. Какво и по колко е нужно на човешкия „мотор“, за да работи нормално?

7 часа сън на денонощие

Холандски учени са доказали, че за профилактика на сърдечносъдовите заболявания е нужен добър сън. Не по-малко от 7 часа на денонощие. Пълноценният сън снижава риска от инсулт, инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето и заболяването на аортата с 65%.

Сън, по-малко от шест часа е опасен.

Рискът от развитие на исхемична болест на сърцето в такъв случай се повишава с 48%. Освен това дефицитът провокира хипертония, наднормено тегло и други фактори, които са предвестник на сърдечносъдовите заболявания.

75 гр непържено месо на ден

червено месо, инсулт

Месото може да бъде заменено със 100 гр риба, 1 чаша млечна напитка, 100-150 гр извара. Британски учени са изследвали над 2000 души, които спазват различни диети и стигнали до извода, че

тези които използват протеинови продукти са най-защитени от сърдечносъдови болести.

Това не е случайно. Животинските протеини, по мнение на специалистите, помагат да се укрепят стените на артериите, а растителните защитават от неблагоприятна промяна в кръвното налягане. Освен това в растителните протеини се съдържат важни аминокиселини, които намаляват риска от хипертония, инфаркт и инсулт. Много полезни са яйцата, които напълно са реабилитирани. Но трябва да се консумират без компанията на тлъсти меса.

150 минути спорт на седмица

Фитнес етикет: 10-те правила в тренировъчната зала

Шведски изследователи са установили, че един от основните фактори, продължаващи човешкия живот, е спортът. Те препоръчват

физически упражнения по 20-30 минути на ден

и смятат, че настроението ще бъде съвсем различно. Особено полезно е да се плува и ходи пешком и това укрепва сърдечния мускул, успокоява нервната система и контролира да не се допуснат излишни килограми.

30 гр орехи всеки ден

орехи, заболявания

Особено полезни са бадемите, лешниците и кашуто. Те съдържат ценни мазнини, витамин Е, протеини и фибри. Но е добре да се консумират без сол, шоколад, захар, защото веднага се превръщат в калорийна бомба.

200 гр овесена каша сутрин

закуска, овесени ядки, горски плодове

Овесената каша е идеалната закуска не само по препоръка на диетолога, но и на кардиолога. Учени от Харвард в продължение на 15 години наблюдавали доброволци, които съобщавали за своето хранене и начин на живот. Оказало се, че при

хората, които закусват с овесена каша рискът от сърдечносъдови заболявания са намален с 15%.

1,5-2 литра вода на денонощие

признаци за дехидратация и липса на вода в организма

При сърдечносъдовите заболявания водата е задължителна. Тя помага за разреждане на кръвта. Намаленото количество на вода в организма влошава работата на сърцето и съдовете и може да провокира промяна в кръвното налягане. Освен това гъстата кръв повишава риска от образуването на тромби. Така че

не стои въпросът да се пие вода или не. Водата е задължителна.

Но не чай със захар или газирани напитки. Трябва да се ограничи и солта, защото тя провокира задържане на течности в организма и повишава кръвното налягане.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


1 коментар

  1. анонимен на

    В днешните несигурни времена трябва да се застраховаме. По света хората си застраховат дори домашните любимци. Ако е добър застрахователят ви, при всички случаи вие ще сте направили добра инвестиция и ще получите добра доходност от парите си.

Коментирай в Delo.bg