Слънчево затъмнение – всичко, което трябва да знаете за явлението

0

Свръхестествени причини са приписвани още от древността на загадъчния феномен „слънчево затъмнение“. Различни култури в годините назад са били смущавани от изчезването на Слънцето от небосвода посред бял ден.

Намеса на зъл дух, божество или демон – така са се опитвали да обяснят явлението древните племена и народи.

За азиатския народ Шан Слънцето се поглъща от гигантска жаба, китайците твърдели, че дракон разкъсвал звездата, а за викингите вълци плячкосвали Слънцето.

Аборигените в Австралия разчитали на своите шамани, които хвърляли копия с отровни върхове по Слънцето. В Китай пък блъскали по различни предмети, за да може шумът да прогони чудото!

слънчево затъмнение 2017

Като лоша поличба са били смятани дълго време слънчевите затъмнения. Според астрономът Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество в Лондон, доста време е трябвало да мине, за да може човечеството да осъзнае, че скромната Луна е истинският виновник за краткото скриване на Слънцето посред бял ден. Спътникът на Земята, която е 400 пъти по-малка от Слънцето успява да го скрие понякога, тъй като отстои 400 пъти по-близо до планетата ни, сравнено с разстоянието Земя – Слънце.

Феноменът слънчево затъмнение се наблюдава при почти съвършена подредба между сияйната звезда, спътникът на Земята и нашата планета.

В древността вавилонците са описвали слънчевите затъмнения на дъсчици. Китайците пък са наблюдавали внимателно феномена, който бил от изключителна важност за императора. Горко на звездните гадатели, които не могли да предскажат това явление. Историята разказва как две хилядолетия преди Христа двама астрономи – братята Хо и Хи, били обезглавени.

Наближава слънчево затъмнение! Тръмп ще бъде свален от власт или убит, твърди водещ астролог

В древна Елада, по достигналите до нас записки на Херодот става ясно как била предотвратена битка между мидийци и лиди, след като Талес от Милет предсказал слънчевото затъмнение през 585 г. Въпросът е с какви средства тогава е била направена прогнозата, което предизвиква скептицизма на днешните астрономи.

През II в. от Новата ера Птоломей дава на човечеството познания за различните параметри, необходими за детайлното предвиждане на подобен феномен.

слънчево затъмнение 2017„През Ренесанса, дори след изобретяването на телескопа и с появата на трудовете на Николай Коперник, е било все още трудно да се повярва, че пълните слънчеви затъмнения не са страховити явления“ –

казва астрономът Робърт Маси.

Самият Коперник е допускал, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Няколко века по-късно астрономите Исак Нютон, Йохан Кеплер и Едмънд Халей „заковат“ механиката на Слънчевата система. Днешните астрономи с точност до под секунда могат да прогнозират слънчевите затъмнения.

слънчево затъмнение 2017Когато Слънцето бъде скрито от Луната, обстановката, където пада сянката на спътника ни, ще е като при смрачаване. Не само светлината ще намалее, но и температурата ще спадне. Животните и растенията пък ще преминат на нощен режим.

Въпреки всичко продължава да има суеверия, поместени дори в сайта на НАСА. Ето и две от тези т.нар. погрешни представи за затъмненията. По време на това явление

===> не трябва да се готви, защото храната може да бъде отровена от слънчевата радиация;

===> бременни жени не бива да наблюдават явлението, защото може да получат увреждане на плода.

За първи път от близо век пълно слънчево затъмнение ще премине над Съединените американски щати – от западното до източното крайбрежие, на територията на 14 щата. Това е причината то да предизвиква толкова голям интерес в цяла Северна Америка. Хората от малкото градче Карбъндейл в щата Илинойс ще наблюдават най-дълго явлението – цели 2 мин. и 14 сек. В 19.48 ч българско време е началото на феномена. Следващото пълно слънчево затъмнение ще може да наблюдаваме след 7 години, през 2024-та.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg