Щастието може да се купи с пари

0

„Щастие с пари не се купува“ изпя в средата на 90-те години популярната българска изпълнителка Мая Нешкова. Думите й обаче, бяха опровергани от специалисти от Харвардския бизнес колеж. Те провели проучване с повече от шест хиляди души от четири държави – Холандия, САЩ, Дания и Канада. За целта на изследването, учените дали на доброволците определена сума пари за две седмици.

През първата седемдневка, хората е трябвало да си купят нещо лично за тях – панталон, риза, рокля или аксесоар. Седмица по-късно, участниците в проучването трябвало да похарчат пари за услуга по избор – поръчка на стоки по интернет, поправка в домакинството или нещо подобно. Важното е да са все неща, които спестяват време за самите тях.

кога хората са най-щастливи

Резултатите не закъснели! Установено било, че мъжете и жените, станали част от този проект, изпитвали по-голямо щастие харчейки, за да помагат или пък за собствени приятни преживявания, например почивка или спа процедура. Участниците в експеримента били доста по-щастливи, когато са си позволили да се поглезят, отколкото да си купят материални неща.

Изводът, според ръководителя на изследователския екип Елизабет Дън:

„С пари може да се купи щастие, стига човек да ги похарчи по правилния начин, дори и ако ги даде, за да осигури повече време за себе си!“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

уроци по щастие от най-щастливия човек в светаКак да бъдем щастливи, според най-щастливия мъж на света

Друго изследване, проведено във Великобритания показва, че собствениците на кучета са по-щастливи от хората, които нямат четириног приятел.

В допитването участвали 1000 собственици на кучета и още толкова без домашен любимец.

Проучването е установило, че стопаните на куче са по-доволни от живота си като цяло, от работата си и от социалния си живот.

80% от анкетираните лица с четириног питомец са определили живота си като цяло като „много щастлив“ или щастлив. За сравнение – само 70 процента от хората без куче са се описали като щастливци.

кучето увеличава сексапила на мъжете

Допитването е показало също, че според 86 процента от собствениците на кучета питомците им помагат да се борят срещу всекидневния стрес.

Според събраните данни, 63 процента от кучешките стопани срещу 44 процента от хората без куче са съобщили за задоволство от професионалния си живот.

Стопаните на кучета освен това прекарват повече време на открито и са по-активни физически. Те не само разхождат питомците си, но и са по-склонни да практикуват външни хобита като колоездене и градинарство. За сравнение – хората без кучета предпочитат забавленията у дома – гледане на телевизия, слушане на музика, четене.

Собствениците на кучета се радват и на по-активен социален живот. Те предпочитат срещите с приятели или посещенията на кръчма, за разлика от хората без четириног приятел, които по-често залагат на спокойните вечери в домашна обстановка.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg