Проверете как е здравето Ви само за минута с това лесно упражнение

0

Добрата физическа форма е свързана с продължителността на живота. Когато прекарваме вечерите си в лежерно излегната поза пред телевизора, храним се с преработени храни и трупаме мазнини в коремната област, това оказва влияние на общото ни здравословно състояние. Бразилски екип от лекари, начело с д-р Клаудио Джил Арауйо (на заглавния колаж) разработи

методика, по която може да се определи здравословното състояние на човек с едно простичко физическо упражнение, което отнема около минута.

Тези, които не могат да го направят и да получат висок брой точки, имат по-висок процент на смъртност от онези, които го изпълняват лесно и без затруднение. А ето и самото изследване ТУК.

Разбира се, смъртта може да настъпи по различни причини – автомобилни катастрофи, отравяния, инциденти и злополуки. Но нека проверим, дали ние самите бихме се справили с подобно упражнение.

След като мине 50-годишна възраст, у всеки човек се проявяват последиците от начина ни на живот. Това определя доколко ще сме активни и полезни за себе си и другите в златната есен на живота ни.

1.Застанете изправени и се уверете, че няма мебели или други предмети около вас, които да ви пречат. Кръстосайте краката си. Можете да започнете упражнението с 10 точки, от които евентуално ще намалявате.

упражнение2.Както сте изправени с кръстосани крака, седнете на пода. Краката ви отново остават кръстосани. Не се подпирайте на нещо различно от краката си. Ако облегнете ръката си, губите 1 точка. Ако загубите равновесие, но не се подпрете губите половин точка от първоначалните 10.

3.Сега започва същинската трудна част. Седите на пода с кръстосани крака, както е показано на снимката. Трябва да се изправите, без да губите стабилност и без да използвате някоя друга част от тялото си, освен краката си. Ако се използвате ръка, за да си помогнете, губите 1 точка. Същото важи и ако се подпрете на коляно. Ако ви е нужна помощта от двете ви ръце, губите съответно 2 точки. Ако се изправите без помощ, но загубите баланс и се олюлеете, губите половин точка.

Резултати:

8 – 10 точки: Добро състояние

Тялото ви е в добра кондиция. Продължавайте да водите здравословен начин на живот.

6.5 – 7 точки: Задоволително състояние

Състоянието ви може да се подобри, но няма голям риск за здравето ви.

3.5 – 5.5 точки: Внимание!

Не се справяте с това упражнение по най-блестящия начин и това е индикатор, че рискът от естествена смърт в близките 6 години е двойно по-висок от този на хората с повече точки.

0 – 3 точки: Лошо състояние

Ниският брой точки показва, че подвижността ви е изключително слаба и рискът от естествена смърт в близките 6 години е 5 пъти по-висок от този на хората в добро състояние.

Разбира се, този тест не е подходящ за всички. Например, ако имате проблеми със ставите на коленете или тазобедрените стави, не е препоръчително да рискувате.

Ако сте над 50 години и получавате висок брой точки, би следвало да сте особено горди. Научното изследване е показало, че рискът от смърт в следващите 6 години намалява с цели 21%. От друга страна, ако изпитвате затруднения, следва да преосмислите начина си на живот и да станете по-активни, а ползите за здравето ви няма да закъснеят.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg