Николай Сотиров: Елегантността е хигиена на духа

0

Приятен и изтънчен, Ники Сотиров носи онази творческа наслада за сетивата, която само истинските артисти владеят виртуозно. Духовното му излъчване гравитира около чистото изящество, а общуването с него е душевен реверанс за късметлиите да се докоснат до бялата му до перленост същност. Творец, чиито икони в живота освен Бог, са тези на красотата и естетиката. Самият той пък беше отличен с приза „БГ модна икона“ 2015, редом до също толкова уникалните Орлин Горанов и Пламен Константинов. За отношението му към тази награда и за артистичното в живота си той разказва пред Мирослава Цанева за читателите на delo.bg.

Ники Сотиров, Николай Сотиров, актьор, Модна икона 2015, сексОчаквахте ли да бъдете избран за „БГ модна икона“ 2015 при тазгодишните награди?

Честно казано, не. Смятах, че критериите са малко по-други, повече за визия. Много съм щастлив от тази награда, която е най-вече интегрална – от качества и постижения. Аз се придържам към моя интуитивен арт, който не следвам сляпо, обличам се така, както ми идва отвътре. Оказа се, че наградата е много по-специална и лично за мен вече има друга стойност. Изключително съм удовлетворен, развълнуван от тази награда, защото тя се дава и за постижения в културата и изкуството, за достойно присъствие в човешки и духовен план. За мен е изключително сериозна награда, именно заради тази своя комплексност. С изключителна тежест и стойност, в нея има един комплексен арт, който много ме гордее.

Как се гради елегантен имидж в България? Оценяват ли изобщо хората това качество и може ли елегантността да се разглежда като качество на личността?

Елегантността е хигиена на духа. Ако ти не си ок със себе си, ако ти отвътре не си добре, и отвън не изглеждаш добре. Има синхрон между тези неща. Елегантността е вид култура, която трябва да се гради, да  се следва, чувството за елегантност се култивира.

Склонен ли сте към модни залитания, към екстравагантното, провокативното, да сте винаги открояващ се сред тълпата?

Не може да става дума за стремление, но много често се получава така. Следвам някаква своя интуиция, някакво вътрешно чувство за красота, да го има този синхрон между визията и вътрешната естетическа нагласа. Не следвам сляпо това и не казвам, че на всяка цена трябва да съм различен, в никакъв случай това не ми е приоритет. Просто обичам красивото. Боря се за него като същински арт командос.

Какъв е стилът на актьора? Какво е Вашето отношение към дрехите като творческо послание, като начин да се изрази определена моментна емоция или пък състояние на духа?

Чисто актьорското послание аз го оставям на моите блестящи приятели художниците по костюми, когато става дума за сцената, но определено е и състояние на духа.

Суетен мъж ли сте и доколко суетата е част от чара на мъжа?

Смятам, че не съм суетен в онзи налудничав, параноичен, невралгичен аспект. Ако някой актьор Ви каже, че не е суетен, ще ви излъже. Суетата е част от реализацията на актьора. Актьорската суета е нещо креативно и аз я уважавам. Когато един актьор успява, на него му личи и на визията, на външния вид.

Ники Сотиров, Николай Сотиров, актьор, Модна икона 2015, секс

Какво мислите за популярната сред младите мъже ламбърсексуалност, характерна с един леко грубоват вид, дълги бради, но пък съчетани с много добра физическа форма и висок интелектуален заряд?

С годините все повече се убеждавам, че всичко е въпрос на един гениален исторически и социален оборот. Това си е модата от началото на 20 век, минали са сто години и с целия си реквизит, с цялата си мила суетност въпросната мода се репродуцира. Естествено с едно адаптиране , т.е. реквизитите, детайлите в случая нямат значение. Чисто визуално, като се върнете към визията на младия човек  – той не е имал този невероятен набор от аксесоари, от химия в най-добрия смисъл на думата, но той е бил чист, спретнат, със сресана брада, която е била белег на някаква мъжественост, на гордо и достойно присъствие. Аз съм ОК с младите хора – да си винаги на стремето и то повдигнат и да можеш всеки момент да тръгнеш в галоп, ти трябва да се огледаш и да се съизмериш с младия човек до себе си. Смея да кажа, че в годините има едно скъсяване на духовната дистанция между поколенията. Аз много повече усещам близо до себе си дъщеря ми и тя мен, отколкото да речем аз и моите родители.

Имате ли любим български дизайнер?

Лично аз харесвам много български дизайнери, с които съм работил през годините. Мен много режисьори ме канят да им видя филма или спектакъла,  казват ми  ти имаш добри очи. Аз не влизам със скепсиса и с войнишко настървение да разпердушиня някакъв художествен факт. Влизам, за да видя и оценя доброто, за мен правдата на артиста е свещена. Няма съвършени неща. Дълго време например ще чакаме да се появи филм като „Кръстникът“ или „Апокалипсис“, където не можеш да намериш грешка. Имаше един гениален български театровед Гочо Гочев, който това проповядваше – да се види и оцени труда на артиста, на твореца изобщо, било актьор, дизайнер или художник.

Версаче е казал: „Не следвайте тенденциите. Не позволявайте на модата да Ви притежава. Решете кой сте и какво искате да покажете на света с начина, по който се обличате и живеете!“ Вашият коментар на думите му.

Гениален както винаги. Качество на гения е да дефинира неща, за които човек има вътрешно усещане, а когато го прочетеш подредено по този начин, се чувстваш по-щастлив, защото потенциалът на големия творец е да дешифрира в теб ресурси, които не подозираш, че притежаваш. Това е, което е казал Версаче на практика. Затова звучи толкова актуално и мъдро и истинско. Точно така моят духовен учител Въло Радев вадеше от артистите онова, което те не знаеха, че притежават. Връщам се към едни думи на мой много близък приятел проф. Любомир Стойков за този нежен диктатор модата… модата и общуването с нея е като духовното щастие между ловец и плячка. Определено модата е нежен диктатор, нейната инквизиция ти е приятна по някакъв начин.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg