Как да си направим сироп, компот и сладко от арония (рецепти)

0

Плодовете от арония са едни от най-полезните. В черните витаминозни перли – Aronia melanocarpa Elliot има високо съдържание на витамин Р, който е свързан с асимилацията на витамин С. При недостиг на витамин Р се усеща бърза умора, отпадналост и трудно усвояване от организма на витамин С. В аронията има 18 на сто сухо вещество, глюкоза и фруктоза. Ето защо

този плод е подходящ за дневния хранителен режим на хора с диабет.

В черните кръгли плодчета има още пектин, органични киселини и дъбилни вещества. Съдържанието на йод в аронията е до четири пъти повече от това в останалите плодове. Аронията е богата още на витамини B1, В2, В5, В9, С и К.

арония - сок, сладко и компот

Черните, блестящи и дребни топчета – плодовете на аронията, се ползват за лечение на хипервитаминоза и анемия. Консумирайте по 300 гр от плода от две до три седмици всеки ден.

арония - сок, сладко и компотПрез зимата пийте отвара от сухи плодове арония – с 2 ч.ч кипяща вода залейте 4 с.л. от плода.

Приемайте 3 пъти на ден по половин чаена чаша, половин час преди хранене.

Важно е да се отбележи, че

плодовете от арония са противопоказни за хора с гастрит или язва.

Аронията, която съдържа флавоноиди и антиоксиданти, е много предпочитана за зимнина и в кулинарията не само у нас. Предлагаме Ви три лесни и бързи рецепти за сладко, компот и сок от този безценен за здравето плод.

Рецепта за Сибирско сладко от арония

арония - сок, сладко и компотПрочутото Сибирско сладко е невероятно лесно за приготвяне. Рецептата е много проста и също толкова полезна. Не Ви е нужно нищо друго освен арония, захар и стъклени буркани.

Съотношението, което ще Ви трябва, е 1 кг измити плодове от арония и 1 кг захар. Ако искате по-големи количества, увеличавате пропорционално и количеството захар – т.е. 2 кг арония – 2 кг захар и т.н.

Не трябва да правите нищо друго, освен да редите в стъкления буркан по равни количества арония и захар – най-отдолу поставяте плодовете, например два пръста, след което над тях посипвате същото количество захар.

След това поставяте в хладилника сладкото и консумирате с наслада през зимата.

Рецепта за сироп от арония

арония - сок, сладко и компотИзмивате старателно плодовете. После ги смилате с пасатор. Кашата от арония, която получите смесвате със захар в съотношение 1 л сок от арония : 750 гр захар, ако харесвате по-малко сладък и натрапчив вкус.

Ако пък искате да е доста сладък сиропът от арония, то съотношението е 1:1 килограм захар към литър арония.

Изсипете сместа в стъклен съд и оставете покрит на хладно и тъмно за две денонощия. След това го прецедете с тънка цедка или тензух (марля) в подходящи шишета, които стерилизирайте не повече от 4 минути.

Може да добавите и една пълна с.л. настъргана кора от лимон, за да потиснете специфичния стипчив вкус на аронията.

Сиропът от арония може да разреждате на вкус или пък да го добавяте към сладкиши, сладолед и кремове.

Рецепта за компот от арония

Нужни са Ви плодове арония и захар. В буркан от компот поставяте добре измитите плодове – около три пръста от дъното. Добавяте пет с.л. захар и доливате с вода. Затваряте с алуминиеви капачки и стерилизирате около 20 минути.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg