Отиде си Морис Уайт, основателят на Earth, Wind & Fire

0

Музикалният свят загуби още една от ярките си звезди – основателят на една от най-успешните R’n’B, соул и фънк формации на всички времена Earth, Wind & Fire Морис Уайт. Изпълнителят е починал на 74-годишна възраст в съня си, съобщи във Фейсбук брат му и негов колега в легендарната музикална формация Върдин Уайт.

Maurice White, Earth, Wind & Fire, Морис Уайт

Морис Уайт, 2011 г.

Морис Уайт от години страдаше от Паркинсон и загуби битката с коварното заболяване. В края на 60-те години на миналия век той основа „групата, променила звука на черния поп“, както пише за Earth, Wind & Fire музикалната библия The Rolling Stone.

Earth, Wind & Fire има продадени 90 милиона албума в цял свят, 6 награди „Грами“, а през 2000 г. стана част от Залата на славата на рокендрола.

Maurice White, Earth, Wind & Fire, Морис Уайт

Earth, Wind & Fire

Първоначално групата се начира „Salty Peppers„, но в началото на 70-те името е променено. Обяснението е простичко, основано на астрологията – Морис е представител на огнения знак Стрелец, който настъпва в Северното полукълбо през в късната есен, елементът, отговарящ на този сезон е земя, но в южното полукълбо огненият Стрелец идва през пролетта, чийто елемент е въздуха. Елиминира четвъртата лятна стихия – водата и така дебютният албум и името на групата блясват с пълна сила през 1971 г. – „Earth, Wind & Fire„! Сред най-популярните хитове на американската банда са „Boogie Wonderland“, „September“, „After The Love Has Gone“ и др.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg