На учителя с любов

0

На ден с особена социална мощ, какъвто е 24 май, публикуваме есето на Румяна Михайлова, ученичка от 10 а клас от 15 СУ „Адам Мицкевич“ в София, „На учителя с любов!“, посветено на г-н Евгени Ганчев, който е учител по български език и литература. С този текст екипът на delo.bg честити Деня на славянската писменост и култура на всички радетели на българското слово.

на учителя с любов

Румяна Михайлова и г-н Евгени Ганчев

Учителю мой, това есе го посвещавам на теб. Искам да ти благодаря за всичко. Ти ме научи да бъда много по-добър човек. Ти си невероятен учител и добър приятел. В днешно време малко учители са като теб. Още от първия ден ти видя доброто в мен, както и това, че имам потенциал. Ти ме разбираш отлично и аз го оценявам. Дългото писане в твоите часове и обясняването на всеки урок си е заслужавало. Изписаното по белите листа ще се увенчае с успех, уверявам те в това. Сега ми липсват твоите часове! Когато грешах, ти ми помагаше да се поправя и успявах благодарение на теб, защото подходът, с който го правеше заслужава уважение.

Покланям ти се, учителю мой, и ти целувам ръка. Ти си олицетворение на доброта и човечност, качества, които са похвални и които в наше време се срещат все по-рядко. Хубаво е да знам, че когато имам нужда от приятелски съвет, ти винаги ще си насреща, за да ми помогнеш. Искам да ти се извиня, ако някога съм те ядосала за нещо. Ти си безценен човек и аз се гордея, че точно ти си ми бил учител! Още веднъж ти благодаря безкрайно много! Радвам се, че те има и че те познавам. Обичам те много, учителю мой!

Тези думи, според мен, са най-голямата награда за всеки един учител. Още повече, че те са напълно искрени и казани от сърце.

Задачата на училището е да дава знания и възпитание, а призван да го върши е той – Учителят.

Често за учителите се говори с насмешка и с ирония, заради не особено завидния им социален статус. Те не са от най-заможните хора в нашето общество и нерядко стават обект на некоректни и дори обидни коментари от страна на незапознати с конкретната ситуация и не дотам компетентни хора. И понеже са духовно извисени, поглъщат всичко вътре в себе си и не се оставят да паднат до нивото на посредствените и ограничени хора, които им отправят обидите си.

Може би са прави, но трябва и обществото да ги защити по-убедително и настойчиво. Защото животът е немислим без учителя и училището. Качественото образование има основополагаща роля. Щяха ли днешните бизнесмени и политици да са това, ако не са били техните учители.

Едва ли има човек, който да не си спомня с умиление и любов за някого от своите учители. И когато му е най-трудно, да си спомни неговите мъдри думи, неговия топъл глас и приятелското му рамо. За някои хора учителите са много повече дори от родители, защото те, забързани в своите грижи и проблеми, понякога забравят за вълненията на децата си. А грижовният, истинският учител, винаги е готов да им протегне ръка и да ги подкрепи в трудностите и колебанията.

Най-добрата проверка за стойността на един човек е времето.

Има личности, които се помнят во веки веков, има и такива, за които не се сещаш и десет години, след като са си отишли от белия свят.

Сред първия тип хора на първо място могат да се поставят учителите. Всеки с гордост произнася имената на Кирил и Методий, на Климент Охридски, на Паисий Хилендарски и на Софроний Врачански. На тях и на други като тях има посветен и специален ден в нашата култура – Денят на народните будители.

Мога да се обърна и към моите връстници. Нека да ценим своите учители, да ги уважаваме и подкрепяме, както те нас. Те го заслужават.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg