Каква е разликата между плаваща и фиксирана лихва?

0

При кандидатстването за кредит е важно да бъдем информирани за неговите основни параметри. Един от тях е лихвата. При кредитите с ниска лихва трябва да се осведомите за какъв период важи и на каква база е изчислена.

При кредита има два основни вида лихви – плаваща и фиксирана.  Фиксираната лихва има едно основно предимство – сигурност. С нея вие можете да си направите сметката как да разпределите доходите си, така че да погасите редовно месечните вноски и да можете да поемете и другите си разходи.  Процентът тук остава постоянен. Освен това, можете да промените лихвата си, когато поискате, стига да спазите условията на договора.

Единственият недостатък на фиксираната лихва е, че при промяна кредитът се оскъпява. Това зависи и от обстоятелствата на пазара.  В този случай плаващата лихва е бонус, тъй като тя може да се промени по-лесно, в зависимост от положението на пазара и по този начин да избегнете оскъпяването на заема си.

Фиксираната лихва можете да видите при ипотечните заеми. Там тя е може да бъде за период от 10 години например, а след това да премине към плаваща лихва.  Фиксираната лихва за такъв период е за предпочитане, ако възнамерявате да рефинансирате заема си предсрочно.

Лихвата е един от основните фактори, при които се определя големината на даден заем. Клиентът е този, който решава каква като вид и стойност да бъде лихвата му, според тези, които се предлагат.  Въпреки това, вие трябва да прегледате внимателно и останалите параметри на кредита си.  Ако бъде дългосрочен заем е важно да сте наясно дали ще да бъде оскъпен при предсрочното му погасяване или при промяна на лихвата.

Трябва да разберете и за какъв период е фиксираната лихва, ако кредитът ви е с комбинация от плаваща и фиксирана лихва.  Допълните такси, които формират и годишния лихвен процент, също не са за пренебрегване и те трябва да влязат в изчисленията ви. Видът на лихвата не е достатъчен и единствен по важност фактор – трябва да се съобразите и с останалите параметри при кредитирането.

Източник: vsichki-krediti.com

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg