Как да получите безплатна кредитна история?

0

Кредитната история често е проверявана от банките, когато проучват потенциален кредитополучател. Как можете да разберете Вашата кредитна история? Има няколко лесна начина да направите това.

Да знаете и да следите своята взаимна история с банките се оказва много полезно. За да разберете Вашата кредитна история, трябва да подадате искане за кредитен доклад (документ, който съдържа информация за лица, които са получили кредит и история на плащанията по него, размера на лихвата по периоди, частични или пълни погасявания и т.н) в клона на банката, където той се съхранява /там където е получен кредитът/. Имайте предвид, че не всеки клон би Ви предоставил подобна информация. Така че първият вариант е да отидете директно в банката с лична карта и да питате на място. Или пък, ако знаете персоналния си код – да влезете в сайта на банковата институция и да проверите информацията в онлайн банкирането. На много места е възможно да се изисква попълването на онлайн формуляр за услугата.

Имайте предвид, че кодът за достъп до кредитната история е набор от букви и цифри, генериран специално за всеки кредитополучател. Той се прави за клиента при сключването на договора за кредит. Но не всеки знае за него, така че не всеки го има. Ако случайно нямате такъв или сте го загубили – ще Ви бъде издаден на място в банката или офиса, но вече срещу заплащане.

Поинтересувайте се в кой клон на банката ще можете да получите пълната информация за кредитната Ви история, възможно е това да е и централата на банката, от която сте ползвали кредитната услуга.

Пълна информация за експозицията относно кредитните продукти, които ползвате или сте ползвали от различните банкови институции, може да бъде поискана и директно от БНБ. Първото заявление е безплатно. След това доклад ще Ви бъде издаден срещу такса.

А когато докладът бъде в ръцете Ви, ние Ви препоръчваме да го прегледате внимателно за всякакви несъответствия. Ако Вие или банката откриете такова, направете постъпки за коригиране на информацията.

Контролирайте Вашата кредитна история не само да се застраховате от евентуален банков фалит, но и своевременно да разберете, ако измамник е взел кареди на Ваше име. Затова експертите съветват да изисквате кредитен доклад поне веднъж годишно. 

Източник: sofiacash.com

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg