Българка в екипа на филма „Да обичаш Винсент“, част от Киномания 2017

0

Две международни продукции с българско участие в състава си ще видят зрителите на Киномания 2017.

Първата е уникалният анимиран филм „Да обичаш Винсент„, пресъздаващ живота и смъртта на един от най-великите художници за всички времена – Винсент Ван Гог, чрез анимирани рисунки, сътворени в стила на големия артист. Нестандарният и абсолютно иновативен подход предизвика фурор на световните фестивали. На Киномания ще го видим 26 ноември от 19:00 часа в зала 1. Това ще е единствената прожекция на филма, в рамките на фестивала.

Над 62 000 маслени рисунки са използвани за създаването на продукцията, по която работят 124 художници от цял свят в продължение на цели 6 години. Те създават 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои, като всеки отделен кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). Всеки от художниците предварително преминава специално обучение, за да рисува в стила на големия майстор. Сред творците е и българската художничка Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като „тотална обсесия“.

Детективският сюжет а ла film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Продукцията е вдъхновена от писмо на самия Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си“. Филмът вече спечели редица фестивални награди и със сигурност ще е сред фаворитите за „Оскар“ тази година.

Другото заглавие с родно участие, което също заслужава да се види, е копродукцията между Литва, България и Полша – „Чудо„.

Киномания 2017

Операторската работа във филма е поверена в ръцете на Емил Христов, който отново доказва майсторството си, допринасяйки за тъжната и същевременно смешна меланхолия на филма. Освен него, от българска страна са и продуцентите от филмова къща „Геополи“ в лицето на Павлина Желева.

„Чудо“ е с режисьор Егле Вертелите и вече беше представен на фестивала в Торонто, в програмата „Откритие“. Историята е за Ирена, фермерка в малко градче в посткомунистическа страна, която е пред банкрут. Ненадейно тя намира благодетел в лицето на красив американец, който сякаш е отговор на всички нейни молитви. Зрителите на Киномания могат да видят „Чудо“ в кино „Люмиер Лидл“на 22 ноември от 18:30 часа„.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg