11-годишната Камелия, която пребори левкемията: Болестта е само едно изпитание

0

В края на май и началото на юни в Турция се проведе 16-та Международна седмица за деца с левкемия. Организатор и домакин на събитието беше фонадация LOSEV. В рамките на една седмица деца от цял свят, преминали трудния път на лечение, се срещнаха, създадоха приятелства и се забавляваха заедно. Всяко дете бе придружено от свой родител. Всички заедно споделиха болката от преживяното и се запознаваха с начините на провеждане на терапията в отделните страни.

От няколко години Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организира участието и на българско дете в международната среща.

Ками се пребори с левкемията

Тази година българският представител беше Камелия – едно смело и много борбено 11-годишно момиче, преборило се с болестта.

Тя е дъщеря на Евгения Пушникова – една от много майки в България, които са водили тежка битка със страшната диагноза „рак“, поставена на детето й. Чува я за първи път, когато момиченцето й е два на 10 месеца. Тогава мисълта „Това не може да се случва на мен“ бързо отстъпва пред необходимостта да се предприемат незабавни действия. След около 8-месечна борба със заболяването, Ками оздравява напълно.

„Доста време мина след лечението на дъщеря ми, докато успях да събера кураж да говоря с хората. Повечето ни близки и приятели не знаеха за нашата борба. Страхът, че това нещо може да се върне остава завинаги“ –

споделя Жени.

За читателите на delo.bg силното пораснало момиче и майка й Евгения Пушникова разказаха за приказните моменти в Турция по време на 16-та Международна седмица за деца с левкемия, които са ги заредили с много положителни емоции.

Ками се пребори с левкемията

За нас с Ками 16-та Международна седмица за деца с левкемия в Турция беше едно неповторимо изживяване. Видяхме забележителни места и се включихме в невероятни приключения. Намерихме много нови приятели от Турция, Румъния, Сърбия, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Украйна, Босна и Херцеговина, Хърватия, Китай и Сингапур. Нашето приключение започна от Анкара. Там бяхме гости в селището на фондация LOSEV, изградено специално за семействата на деца с левкемия (на снимката).

Ками се пребори с левкемията

Разгледахме мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк (Антикабир), издигнат на Решат тепе и се вижда от всички части на града. Той се състои от 4 основни части: „Лъвската алея”, „Церемониалния площад”, „Залата на честта” и „Парка на мира”.

 

Видяхме и езерото Туз (Соленото езеро), което се намира на 150 километра югоизточно от столицата Анкара. През лятото по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в слой от сол, който достига дебелина до 30 см. През зимата част от солта се разтваря отново в прясна вода.

Ками се пребори с левкемията

Два дни обикаляхме областта Кападокия – един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Това е една земя на скални чудеса, която впечатлява с необичайни природни забележителности.

Ками се пребори с левкемията

Там се намират приказните „комини“, формирали се преди 13 милиона години. Ние разгледахме околността, качени на камила.

Ками се пребори с левкемията

В националния парк Гьореме се насладихме на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Тук е и предполагаемото родно място на Свети Георги, един от първите християнски светци (негова каменна икона и на снимката долу вдясно).

 

В близост до това внушително място, преди 4000 години се е намирал действащ вулкан. Природата извайвала чудни форми от изстиналата лава, а населяващите територията му издълбавали в засъхналата магма своите домове, храмове за медитация и християнски църкви за връзка с Бог.

Ками се пребори с левкемията

От най-голямото скално образувание в района, се открива прелестна гледка към цялата местност.

Ками се пребори с левкемията

През Кападокия преминава и най-дългата река в Турция – Къзълърмак, чието име в превод означава Червената река.

Ками се пребори с левкемията

Балоните с горещ въздух са най-популярната атракция в Кападокия. Всекидневно рано сутрин между 50 и 100 балона се понасят в небето над местността.

Ками се пребори с левкемията

Изключително вълнуващо беше посещението ни в Аванос – малко крайречно градче. Там е Меката на керамиката – местни майстори грънчари имат свои магазинчета буквално на всеки ъгъл. Децата имаха възможността да получат безплатен урок и да направят свое собствено керамично произведение.

След Кападокия се разходихме до Анталия и до атрактивния „Динопарк„. Там децата видяха отблизо десетки видове динозаври в реалните им размери, които се движеха и издаваха автентични звуци.

 

Посетихме Пеперудения парк (Kelebek park) – дом за едни от най-прекрасните творения на природата. Концепцията на този парк е да предостави на десетки видове пеперуди безопасно място за размножаване и живот. Тук са засадени растенията, от които пеперудите се нуждаят за храна. Посетителите на парка трябва да пазят пълна тишина и да внимават къде стъпват, защото пеперудите са навсякъде.

В близост до Пеперудения парк е разположена конна база, където децата имаха възможност да яздят и да се сприятелят с кончетата.

Ками се пребори с левкемията

Едно от най-интересните преживявания беше посещението на увеселителния парк Land of LEGENDS, наричан още турския „Дисниленд“. Той включва атракции за развлечения, природен ландшафт, търговски площи, хотелска част и дори театър. Уникалният център е разположен на крачки от брега на Средиземно море на площ от 639 000 кв.м. Изобилства от атракциони за деца. Подобно на венецианските канали, се предлагат разходки с гондоли. Има басейн с вълни и водна пързалка.

Ками се пребори с левкемиятаПроявихме доза смелост и решихме да се качим на скоростно влакче. Първоначално влакчето се движи бавно, после леко ускорява, изкачва се нагоре, достига ръба и те завърта срещу огромна водна пропаст.

Стои така няколко секунди, след което механизмът се освобождава и влакчето полита надолу по релсите. Всички пищят, сърцето ти се свива, а от ускорението имаш чувството, че си залепен за облегалката.

За щастие, финалът е плавен. Преминавайки през водата, влакчето намалява скоростта си. Но от приземяването върху водата всички бяхме мокри до кости.

Както си бяхме мокри ни заведоха на 5D кино. Анимация, която повтаряше нашето спускане с влакчето, в компанията на чаровна маймунка.

Ками се пребори с левкемията

Оказа се, че около всяко място има разположени съоръжения, които ни заливаха с вода, докато седалките ни се клатеха, имитирайки движенията на спускащите се вагончета. Много, много мокро приключение. Видяхме различни обитатели на парка, представители на животинския свят – тигър, пингвини, моржове, белуги. Останахме изключително впечатлени от това приказно място.

Предстоеше ни последна вечер заедно – прощалната ни вечер, в която всяко дете трябваше да представи своята страна, облечено в национална носия. Беше цветно, весело и щуро.

Ками се пребори с левкемията

Всяко от децата отправи своето послание към момчетата и момичетата, които сега тръгват по трудния път на лечението от левкемия. На Ками думите към малките пациенти бяха следните:

„Мили деца, бъдете силни и смели! Болестта е само едно изпитание. Доверете се на своите лекари с големи сърца! Пожелавам ви бързо оздравяване! Съвсем скоро ще играете и ще правите бели като мен! Прегръщам ви сърдечно!“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg