Три здравословни и лесни африкански ястия, с които ще очаровате гостите си (рецепти)

0

Пълнени чушки по марокански 

африкански ястия

Ароматните сладки и подправени с чубрица пълнени чушки са удовлетворяваща вечеря, благодарение на постното говеждо месо, кафявия ориз и парченцето зеленчук във всяка хапка. Сервирайте със зехтин, чесън и магданоз.

Съставки:

  • 1 2/3 чаши варен кафяв ориз
  • 4 средни до големи камби, отрязани от към дръжката и изчистени от семки
  • 1/2 килограм постно говеждо месо
  • 1/2 чаша стафиди
  • 2 чаени лъжици смлян кимион
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 2 1/2 чаши зеленчуков сок
  • 1/4 чаша нарязан пресен джоджен, както и допълнително количество за гарнитура
  • 1 чаена лъжичка прясно настъргана портокалова кора
  • 3/4 чаена лъжичка сол
  • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

1.Сварете ориза

2.Поставете чушките в съд в микровълновата печка. Добавете малко вода към ястието и покрийте с капак или обърната чиния. Включете микровълновата печка на висока мощност за 3 до 6 минути. Важно е чушките да запазят формата си. След като ги приготвите, ги отцедете от водата и оставете настрани.

3.Междувременно, запечете говеждото месо с чесън в голям тефлонов тиган на средно висока температура. Обръщайте месото с дървена лъжица, докато вече не е розово от 4 до 6 минути. Разбъркайте със стафидите, кимиона и канелата и гответе още около 1 минута. Изсипете ориза и варете още около 30 секунди. Отстранете от огъня и разбъркайте  с 1/2 чаша зеленчуков сок, джожен, кора от лимон или портокал, сол и пипер.

4.С лъжица поставете сместа с говеждо месо в чушките. Изсипете останалите 2 чаши зеленчуков сок в съда и поставете капака. Включете микровълновата на висока степен, докато сока и пълнежа се сгорещят – около 2-3 минути. Поднесете чушките със сос и гарнитура с джоджен, ако желаете.

Яхния по марокански

африкански ястия

Тази бавно варена марокански яхния традиционно се сервира върху кускус, но това предложение е по-бързо и  по-вкусно, благодарение на яркото присъствие на кумкуат – дребен оранжев цитрус.

Съставки:

  • 1 супена лъжица студено пресован зехтин
  • 2 глави лук, тънко нарязани
  • 4 скилидки чесън, накълцани
  • 1 супена лъжица прясно смлян джинджифил
  • 1 килограм обезкостени пилешки бутчета без кожа, почистени от мазнините, нарязани на 5 сантиметрови парчета
  • 1 чаена лъжичка смлян кориандър
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 3/4 чаена лъжичка канела
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
  • 1/8 чаена лъжичка карамфил
  • 1 кафена чаша зеленчуков бульон
  • 350 грама нарязан кумкуат без семки (2 чаши)
  • 40 грама нахут, изплакнат
  • 1 1/2 супени лъжици мед
  1. Загрейте фурната на 200 градуса
  2. Загрейте маслото в тиган, добавете лука. Запържете и разбърквайте често, докато омекне, около 4 минути. Добавете чесъна и джинджифила. Пържете още 1 минута, като разбърквате непрекъснато.
  1. Добавете пилешкото месо. Разбърквайте често, около 8 минути. Добавете кориандъра, кимиона, канелата, солта, пипера и карамфила. Гответе, докато се ароматизира, около 20 секунди. Добавете бульона, кумкуата, нахута и меда. Оставете до къкри.
  2. Покрийте тигана и го поставете във фурната. Печете и разбърквайте, докато пилето се сготви и част от бульона изври, около 1 час.

Сьомга на скара със северноафрикански подправки

африкански ястия

Нашата версия на класическата северноафриканска билкова паста, известна като чермула, служи едновременно като марината и сос за тази богато ароматизирана сьомга. Ако е твърде студено за скара на открито, можете да опечете сьомгата на 230 градуса за 12 до 15 минути.

Съставки:

  • 1/4 чаша нискомаслено или обезмаслено кисело мляко
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз
  • 1/4 чаша нарязан пресен кориандър
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 1 супена лъжица студено пресован зехтин
  • 3 скилидки чесън, счукан
  • 1 1/2 чаени лъжички червен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1/4 чаена лъжичка сол или на вкус
  • черен пипер, на вкус
  • 1/2 килограм нарязана сьомга на филета, разделена на 4 порции
  • 1 нарязан лимон
  1. Разбъркайте заедно киселото мляко, магданоза, кориандъра, лимоновия сок, маслото, чесъна, червения пипер, кимиона, солта и черния пипер в малка купа. Оставете 1/4 чаша за сос. Покрийте и поставете в хладилника. Поставете филетата сьомга в голяма плътно затваряща се найлонова торбичка. Изсипете сместа от останалите билки в плика и го завъртете, така че сместа да се разнесе върху филетата. Поставете в хладилника за 20 до 30 минути, като завъртате плика няколко пъти.
  2. Междувременно загрейте скарата.
  3. Намажете с масло грила. Извадете сьомгата от маринатата, попийте с попивателна хартия. Печете рибата, докато стане златиста и непрозрачна в центъра, 4-6 минути от всяка страна. Сервирайте със запазения сос и парченца лимон върху всяко парче.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Три здравословни и лесни рецепти от Камелия ВочеТри здравословни и лесни рецепти от Камелия Воче

 

баница с праз на Костадин ФилиповБаница с праз по рецепта на Костадин Филипов

 

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинариятаГответе с цветя! За вкусни и естетически издържани ястия

 

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg