Оригиналната рецепта за греяно вино (glühwein) – еликсир в студените дни и вечери

0

Студените дни и нощи навън са най-доброто време за греяно вино – glühwein, традиционната зимна напитка на северните европейски държави. Една от най-добрите рецепти идва от Германия. Наименованието glühwein произхожда от glühende wein, което значи пламтящо, нажежено вино.

Чаша-две от този зимен еликсир не само ще Ви предпази от грип и настинка, но и ще създаде уникална атмосфера вкъщи, а защо не и с компания навън.

греяно вино

Необходими съставки за греяно вино (glühwein):

1 литър червено вино
1 портокал
3 с.л. кафява захар
100 мл коняк
5-6 зърна черен пипер
2 пръчици канела
1 ванилия
15 стръкчета сушен карамфил
чаша вода

Начин на приготвяне:

Докато варите виното, обелете портокала (или измийте добре кората му), след това го нарежете на кръгчета и в тях забодете карамфиловите зърна (както е показано на снимката).

греяно виноСлед като се загрее достатъчно виното (но без да кипне), намалете котлона на най-ниската степен, а в тенджерата пуснете портокаловите филийки, черният пипер, ванилията и настържете канелата. Оставете да къкри и разбърквайте, а след няколко минути добавете кафявата захар и водата.

Продължете да разбърквате, докато захарта се разтвори изцяло. Накрая изсипете и коняка.

Сервирайте в порцеланови или високи стъклени чаши с дръжка, а за украса може да пуснете в греяното вино парченце портокал.

греяно вино

Консумирайте глювайна веднага след приготвянето му, за да усетите най-добре неговия вкус и аромат.

Важно е да не допуснете греяното вино да заври при приготвянето му, за да бъде ефектът най-добър за организма.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg