Цветя в кухнята за вкусни ястия и кулинарни шедьоври

0

Готвенето с помощта на различни цветя се е използвало още от най-дълбока древност. Познати са рецепти от времето на Римската империя, Китай, близкия изток и Индия, по време на царуването на кралица Виктория. И до ден днешен редица елитни ресторанти продължават гурме традицията с добавяне на цветя в изискани ястия. Важно е да знаем, че

не всички цветя могат да се ядат

Трябва да бъдете внимателни да не получите хранително натравяне, ако растението не е годно за консумация. Отделно не бива да е обработвано с пестициди, да е брано покрай път или в замърсена градска среда и пр.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

Ето няколко примера на популярни цветя, които са годни за консумация – полезни и лечебни.

БЕГОНИЯ грудкова бегония (Begonia X tuberosa) – листата, цветята и стеблата са годни за консумация. Цветовете имат кисел вкус с дъх на цитрус. Венчелистчетата се използват в салати и като гарнитура. Цветовете и стъблата съдържат оксалова киселина и не трябва да се консумират от хора, страдащи от подагра, камъни в бъбреците, или ревматизъм. Восъчна бегония (Begonia cucullata) – най-месестите листа и цветя са годни за консумация сурови или варени. Те могат да имат леко горчив вкус, а ако са били вода през повечето време, дъх на тиня.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

НЕВЕН (Calendula Officinalis) Консумира се единствено цвета, който е популярен в българската народна медицина. Има пикантен към горчив вкус, наподобяващ шафран. Може да поръсите супи, оризови ястия, салати с накъсани листенца, които дават жълт оттенък на ястията.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

КАРАМФИЛ (Dianthus) Може да бъде потопен във вино, бонбони, или да се използва като украса на торта и сладкиши. За да използвате изненадващо сладките листенца в десерти, отрежете ги далеч от горчивата бяла основа на цветето. Венчелистчетата са една от тайните съставки, които са били използвани, за да се направи Шартрьоз – френски ликьор от 17-ти век.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

ХРИЗАНТЕМА (Chrysanthemum coronarium) Има различни цветове – червено, бяло, жълто и оранжево. Те варират от лек пиперлив  вкус до подобен на карфиол. Първо се бланшират леко и след това се разпиляват венчелистчета им. Листата могат да се използват за ароматизиране на оцет. Винаги отстранявайте горчивата основа на цвета и само използвайте цвета. Особено почитани са в японската кухня.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

ЦВЕТОВЕ ОТ ДЕТЕЛИНА (Trifolium) Белите и червените цветове са били използвани в народната медицина срещу подагра, ревматизъм. Смятало се, че структурата на ноктите на краката и ръцете ще се подобри след пиене на чай от цветове на детелина. Подобен чай е полезен при кашлица и простуда. Избягвайте кафявите цветове, тъй като са много горчиви.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

МЕТЛИЧИНА (Centaurea cynaus) Имат леко сладък и пикантен подобен на карамфил. Цветът е естествена хранителна боя. По-често се използва като гарнитура.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

ГЛУХАРЧЕ (Taraxacum Officinalis) Цветовете са най-сладки с подобен на мед вкус, когато са млади. Възрастни цветя са горчиви. Самите пъпки също са много вкусни. Избирайте тези, които са най-близо до земята. Може да консумирате сурови или задушени. Има доста рецепти, включително с листата на глухарчето.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

ЦВЕТЯ НА ПЛОДОВЕ

Повечето овощни дървета обикновено се пръскат точно преди и по време на цъфтеж. Ако решите да хапвате такива цветове, то трябва да сте сигурни, че не са обработвани с химикали.

ЯБЪЛКОВ ЦВЯТ (Malus species) Те имат деликатен флорален аромат и придават интересен вкус на плодови ястия. Могат лесно да бъдат захаросани и да се използва като гарнитура. ВНИМАНИЕ: Не прекалявайте с количествата, тъй като цветовете от ябълката могат да съдържат цианиди, подобно на ябълковите семки. Не използвайте цветове от диви и декоративни ябълки.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

ЦВЯТ ОТ БАНАН (Musa paradisiaca) Те са като лилаво-кафяво торпедо на най-големия от стволовете. Използват се в Азиатската кухня като могат да с консумират варени или сурови.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

БЪЗ (Sambucus SPP) Кремави на цвят със сладък аромат и вкус. Използват се от фармацевтичната индустрия за приготвяне на имуностимулатори. От плодовете се прави вино. Трябва да се има предвид, че всички други части с изключение на плодовете са токсични, заради съдържанието на горчиви алкалоиди и гликозиди, които се превръщат в цианид. Сварените зрели плодове са безвредни. Яденето на сурови плодове може да предизвика гадене, повръщане и диария.

Годни за консумация цветя са новата мода в кулинарията

Очаквайте скоро в delo.bg и полезна информация за цветове на билки, които са годни за консумация.

сн. интернет, Gettyimages

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg