Eто защо манджите на мама са най-вкусни (рецепта)

0
Споделете тази статия, за да достигне до повече хора:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Научно обяснение получи отговорът на въпроса „Защо мамините манджи са най-вкусни?“! Учени от Великобритания дадоха своето мнение по казуса – защото са приготвени с любов!
Проучването било направено по поръчка на компания за замразени храни. Според допитването, повече от половината (58% от участниците) заявили, че храните са по-вкусни, когато са приготвени с любов и търпение.

Доброволците за тестовете били разделени на две групи, на които била сервирана една и съща коледна вечеря, но в съвсем различна обстановка. Eдните консумирали храната в празничен декор. Било им съобщено, че ястията са били приготвени от вещи майстори по специални домашни и семейни рецепти. На втората група били предоставени същите блюда, но в много по-спартанска обстановка и без никакви обяснения.

След консумация участниците трябвало да дадат вкусова оценка на сервираните неща. От получените данни станало видно, че първата група била убедена, че храната им се е сторила по-вкусна и и дали оценка 4,3 по петобалната система. Втората група я оценила значително по-ниско 3,4!

манджите на мама са най-вкусни, както тази супа

Предлагаме Ви рецептата на една изключително вкусна домашна супа на нашата колега Екатерина Анева!

Когато готвите, най-важното е да го правите от сърце и да усещате детайлите. Когато сте намерили баланса на вкуса, значи сте открили и правилната формула за своя вътрешен баланс.

Продукти: (по възможност домашно производство – вече много хора по селата продават такива директно от дворовете си)

3-4 средни картофа
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 стръка пресен лук (1 малка глава червен лук)
връхчетата на коприва – около 200 гр.
целина, магданоз
сол, градинска зеленчукова подправка, черен пипер
ориз или фиде

За застройка или доовкусяване (не е задължително):

1 яйце
около 4-5 сл. кисело мляко
…или 1 домат

Начин на приготвяне: Вземете само листата на копривата и ги измийте обилно на течаща вода. В тенджера кипнете вода и потопете листата за около минута. Изсипете листата с горещата вода в гевгир и изплакнете обилно със студена вода. Нарежете ги на ситно.

Картофите също се режат на дребни кубчета, както и морковите. Мият се и се слагат в тенджера с малко мазнина – олио или зехтин – според вкуса 1-2 с.л., отново според вкуса. Сипва се малко вода – да не покрива зеленчуците. Слага се на средно силен огън, докато зеленчуците станат „прозрачни“.

Добавят се и чушките нарязани на ситни кубчета. Изсипват се при картофите и морковите. Стоят на огъня още минута–две, но без да се запържват. Ако водата изври, се добавя по малко непрекъснато. Слага се и лукът – зеленият се реже на ситно заедно със стеблата, водният също се наситнява. Добавят се и се дозадушават.

Градинска супа с коприва

В отделен съд сипете около половин литър вода и я загрейте до кипване. Изсипете я върху къкрещите зеленчуци – така супата ще стане много по-бързо, без да се губят вкусовите и хранителните стойности на продуктите. Ако имате домашни подправки, сложете каквото обичате. Ако нямате, сложете чаена лъжица плюс още малко подправка тип вегета – с каквато разполагате. Добавете и нарязаната на ситно коприва. Ако обичате черен пипер, може да доовкусите.

Ако слагате ориз, той се  изчиства, мие и слага 20 мин. преди супата да е готова (около 1 шепа). Това е класическият сгъстител на домашните супи, но може да сложите шепа и малко стрито фиде – консистенцията става много по-елегантна. Фидето се добавя около пет до три минути преди вдигането на ястието от печката.

манджите на мама са най-вкусни, както тази супа

Ако не обичате застроена супа, може да нарежете на ситно един домат и да го добавите също около 5 минути преди да вдигнете супата от котлона.

Сервира се със ситно нарязан магданоз за украса.

Да Ви е вкусно!

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg