Баница с праз по рецепта на Костадин Филипов

0

Не мога да кажа, че съм добър кулинар, но пък има 2-3 ястия, които правя с удоволствие за моите гости. Две от тях вече съм споделял с Вас, читателите на delo.bg, ще ги видите по-долу!

Време е да споделя с Вас рецептата и за третия ми специалитет, с който винаги очаровам тези, за които го правя. С течение на времето и с десетките пъти, в които съм приготвял наложената баница с праз смея да твърдя, че съм я превърнал в истински солен специалитет.

баница с праз на Костадин Филипов

Ще са Ви нужни:

6 яйца
500 гр сирене или извара
1 връзка праз (3-4 стръка)
1 пакет точени кори
1 кофичка кисело мляко (400 гр)
1 ч.л. сода
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Почиствате и измивате стръковете праз. Нарязвате ги на колелца, след което ги изсипвате в предварително загрят с 1 с.л. олио дълбок съд (тенджера, касерола с капак). Задушавате ги за 4-5 минути на средна температура на котлона, за да не загорят. Отстранявате от огъня и оставяте да се охладят.

баница с праз на Костадин Филипов

Паралелно приготвяте другата част от плънката. В дълбока купа изсипвате натрошеното сирене (или извара) и 5 от яйцата. Разбърквате ги добре и към тях прибавяте добри разбитото със содата кисело мляко. След като празът вече е поизстинал, смесвате всичко до получаването на хомогенна смес.

С втората супена лъжица олио намазвате четвъртита или кръгла голяма тава (каквато имате вкъщи). Отваряте пакета кори и поставяте 4 листа от тях за основа на баницата. Всеки един лист да покрива по малко една от четирите стени на тавата (ако е четвъртита), за да не изтече плънката. След това на око разделяте и добавяте върху 4-те листа кори 1/3 от приготвената предварително смес.

Разстилате я равномерно, а върху нея поставяте нови 4-5 кори за баница. После още половината от останалото количество плънка, а над него нови 4-5 кори. След последното количество плънка покривате с всички останали точени кори.

С остър нощ нарязвате по дължина и ширина все още суровата баница, така че да се оформят парчета. Отделяте от шестото яйце жълтъка, разбивате го и с помощта на готварска четка или памучен тампон намазвате цялата повърхност на баницата.

dsc_0441

Поставяте тавата в предварително загрята фурна (200 градуса) на възможно най-ниското ниво на металната скара. Печете според спецификата на Вашата печка, но не повече от 30-35 минути. След като с клечка за зъби пробвате на няколко места и установите, че се е изпекла добре, покрийте баницата с чиста кухненска кърпа, напръскайте я отгоре леко с вода и я оставете да поизстине.

dsc_0443

След още половин час може да я предложите на своите близки!

баница с праз на Костадин Филипов

Баницата с праз може да е Вашата семейна закуска през уикенда, а може и да изненадате приятели, които посрещате вкъщи. А защо не да отидете на гости с няколко парчета от току-що изпечената кулинарна вкусотия.

Ако Ви е харесала моята рецепта, може да я споделите със своите приятели. А ако и Вие имате любима рецепта, рубриката ни ДЕЛОгурме Ви очаква! Изпращайте рецептите си на електронната ми поща kostadin.filipov@delo.bg, а аз се ангажирам, че лично ще я публикувам в сайта delo.bg!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

диетата на костадин филиповСалатата, с която Костадин Филипов отслабна 30 кг без йо йо ефект

 

рецепта за спагети на фурна на Костадин ФилиповВкусна рецепта за спагети на фурна на Костадин Филипов

 

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg