Кралицата на сладкишите Анна Олсън учи Костадин Филипов как се правят шоколадови сладки (рецепта)

0

Наричат Анна Олсън „Кралицата на сладкишите“. И има защо! Тя готви професионално вече 20 години – от класически мъфини и селски хляб до изтънчени суфлета и пайове. Има издадени седем кулинарни книги с рецепти. Винаги се съобразява със сезонните продукти и приготвя ястия с тях. Техниките на всеки специалитет са лесни, защото философията на кулинарната магьосница е, че

готвенето трябва да бъде забавно.

Нещо повече – тя надгражда върху основите на сладкарството и създава десерти от майсторска класа.

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Хобито на Анна Олсън, което се е превърнало и в професия, не е нито статично, нито скучно.

„Винаги мога да проявя творчество и ако някога идеите ми свършат, значи трябва да се пенсионирам. Кралицата на сладкишите е признание за мен, тази титла не съм си я измислила аз, но за мен рецептите на сладкишите винаги трябва да се споделят“ –

признава Анна, докато представя в София – където е за първи път, как се правят традиционни маслени тарталети с кленов сироп и пекани.

 

Веднага след презентацията Анна Олсън показа на гостите си как се правят най-вкусните на света шоколадови сладки без брашно. Уверявам Ви, тези ръчно изработени от нас десерти са изключително лесни за приготвяне и се топят в устата. Друго си е майстор на сладкиши от световна величина, каквато е Анна, да ти даде лично увереност да хванеш бъркалката и да сътвориш кулинарни чудеса.

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Преди да научите рецептата обаче, ето какво сподели за читателите на delo.bg Анна Олсън.

Успяхте ли да опитате традиционните български ястия и кое от тях Ви хареса най-много?

– За първи път съм в България, ето защо нямам кой знае какъв поглед върху националната Ви кухня. В едно съм убедена обаче – бялото и червеното Ви вино е прекрасно. (смее се и отпива глътка вино) Иначе, хапнах на закуска традиционната Ви баница, на обяд пък пробвах шопската салата и катък. И двете салати, които опитах, ми напомнят на тези, които си приготвям вкъщи. Живеем край Ниагара и сами си отглеждаме домати, краставици, чушки. Имаме възможност да си купуваме българско краве сирене там и вече ще си го настъргвам върху салатата.

Помните ли първата си рецепта?

– Първата рецептата в моя живот е запазена от майка ми – плодова салата. Била съм на шест годинки. В рецептата е записано всичко: първа точка – ябълка (нарязана), втора точка – портокал – (обелен и нарязан) и т.н. Дори бях написала и инструкции за това как трябва да се приготви. Спомням си, че всички бяха очаровани от първия ми специалитет (смее се).

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Храната и диетата – каква е идеалната пропорция, според Вас?

– Всеки трябва да намери равновесието за себе си, така че хем да му е вкусно, хем да се храни правилно и полезно. Лично аз не спазвам някаква строга диета, но обикновено, когато искам да си хапна нещо по-изкушаващо, си позволявам в съвсем малки количества. Мисля, че някои диети са се превърнали от хранителни режими в начини на живот – вегани, вегетарианци и т.н. По принцип само спазването на диета не може да доведе до трайна загуба на тегло, трябва и да се спортува. Дори ако непрекъснато следиш калориите, трябва винаги да си оставяш местенце за някоя вкусна глезотия като сирене, парченце сладкиш или шоколад, иначе въобще няма да спори диетата.

 

Вие как се поддържате във форма, предвид тежкия Ви график по заснемане на предаването?

– Щастливка съм, че никога не съм спазвала диети, защото не съм имала наднормено тегло. Но понякога ми се струва, че не спортувам достатъчно – чувствам се отпусната и без тонус. В такива моменти гледам да наваксвам със спорта. Всяка сутрин изминавам по 5 км пеша, но когато заснемам телевизионната поредица, нямам възможност да правя упражнения или разходки дори. Снимачните дни са дълги и именно тогава усещам как енергията ми пада значително.

Какво бихте пожелали на Вашите почитатели в България?

– Искам да ги вдъхновявам с рецептите, които представям. Надявам се, че хората ще харесат кулинарните ми предложения. Не е задължително да приготвят това, което им предлагам, но ми се ще, след като гледат епизод от поредицата ми, да се почувстват готови да го приготвят вкъщи.

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Шоколадови сладки без брашно

Продукти:

270 гр шоколадов кувертюр, нарязан или начупен
2 яйца
100 гр захар
1 ванилия
1 ч.л. балсамов оцет
130 гр пудра захар (+ 50 гр за овалване на сладките преди печене)
60 гр какао на прах
10 гр царевично нишесте
1 щипка сол

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната предварително на 190 градуса. Покрийте с пергаментова харния 2 тави за печене.

Разтопете 180 гр от кувертюра в метална купа на водна баня и разбърквайте до разтопяването му

Разбийте яйцата, захарта на кристали, ванилията и балсамовия оцет, докато сместа стане лека и пухкава (около 3 минути). Добавете разтопения шоколадов кувертюр и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Добавете пудрата захар, какаото, царевичното нишесте и солта с пресяване и разбърквайте до пълното им смесване. Добавете и останалите 90 гр шоколадов кувертюр.

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Пудрата захар изсипете в плитък съд. Оформете с лъжица топка и оваляйте в пудрата захар. Подредете готовите топчета върху тавата на 4 см едно от друго. Печете 10 минути на 190 градуса.

Анна Олсън и Косьо Филипов правят шоколадови сладки

Сладките може да се съхраняват до 5 дни в плътно затворена кутия.

Анна Олсън може да гледате по Food Network и в България.

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg