Урокът по летене с „Чесна“ на Елена Розберг

0

Елена Розбергжурналист, радио водещ

Гръмотевичен майски ден. До обед беше кротко и топло. Докато се свивам на две, за да вляза в миниатюрната възрастна кола – социалистическа въздишка от миналото – едър дъжд и топчета градушка започва да ме налагат по гърба. Отчаяните ръчички на чистачките се опитват почти истерично да изгребват водата от стъклото.

Тръгнали сме към летището Лесново край София, за да ни вози на едномоторен самолет Максим Ешкенази. Той седи на шофьорското място в таралясника, с който не иска да се раздели по някакви си негови сантиментални причини, и не трепва от цвета на небето пред нас.

Елена Розберг

Максим е световноизвестен диригент, лицензиран пилот, пиротехник-любител, собственик на спортен автомобил и спортно тяло, и калифорнийски жител. Въобще, неженен мъж, който събужда женски апетити. Поканени да летим с него сме четири: две дългокраки каки, дамата, която е негов пи ар и аз – прост журналист, за да документирам историята за едно списание. Каките – на висок ток, аз – с диктофон в ръка. Лесно се познава – имаме различни очаквания от събитието.

Максим натиска газта, за да стигнем за часа, който е запазил за летене и колкото повече наближаваме, толкова по-нахална става градушката. Става интересно – не виждам колебание в очите на пилота. А аз съм си принципно безстрашна.

Със самолет съм летяла от малка. На 10 пътувах до Дания на лагер. Тогава без малко да се загубя на летището във Франкфурт. После съм навъртяла доста часове във въздуха по трасето Варна – София. Тогава самолетният билет струваше колкото чифт кофти обувки. Като студентка изкарах курсовете за стюардеса. За кратко летях в БГА „Балкан“. Като журналист съм била на борда на правителствения ТУ, на „Фалкон“-а, летяла съм през океана. Кацала съм на места, за които уверих, че не са географии от фентъзи романите, а съществуват – Нюфаундленд и Исландия. Возила съм се с Боинг, МакДонъл Дъглас, Еърбъс, Ту, Ил. Возила съм се в багажното на Ан 24.  Въобще, безстрашна съм. Ама с Чесна не бях летяла…Елена Розберг, Чесна

Cessna, която наричаме „Чесна“, а е всъщност Сесна или Цесна, е много почтен дребен играч. Това е самолет с едномоторен витлов двигател с вътрешно горене. Четириместен. С добра история и добър характер. Използва се за граждански полети и обучение на пилоти. Поради много добрите полетни характеристики и висока надеждност, Чесна 172 е популярен и e най-успешният самолет, внедрен в масовото производство.

Елена Розберг, Чесна, Максим Ешкенази

Вижда се, че Максим и „Чесна“ си имат история. Облаците спряха бомбардировката и се отдръпнаха отстрани да гледат. Максим и инструкторът избутаха послушната машина от хангара. Запуск на двигателя и двете каки натъпкват дългите си крака в кабинката. Максим рулира и скоро отлепя „Чесна“-та от земята. Ние, в публиката, със сподавени ох и ах, следим полета. Търпение му е майката. Следващият полет е наш. Каките слизат с разколебани токчета. Никак не ми е жал за тях.

Елена Розберг

Втората смяна вече сме зад пилотското място. Максим вдига палец за поздрав. Кратко засилване по пистата, „Чесна“-та е лека птица. И издигане.  С полета нагоре тялото залепва на седалката. Стабилно е. Имам време дори самонадеяно да се огледам.

Вляво – Витоша. С бели кръпки по високото, сиво-зелена, на фона на графитеносивите облаци. Направо – градът. Като бяла лего постройка. Внезапно правим остър завой надясно и рязко снижаваме. Максим си прави шегички. Още преди задникът да се отлепил от седалката, стомахът вече е ударил челото. Коланът държи стабилно, но далакът – не. От устата ми изхвърчат залпове от кикот. Изненада, малко страх, ниско долу в корема усещането е почти еротично. „Чесна“-та отново се издига, прави завой и пикира. Сега наляво – рязко се спускаме към ливадите наблизо. Май месец е, защо са побелели? С преувеличен от летателната възбуда възторг отбелязвам, че това е огромно ято щъркели. Странно. Максим е бетон. Спокоен, експертен. Кацаме като по мед и масло. Под нашите аплодисменти.

Била съм в „Дисни“ във Флорида на най-лютите влакчета. Качвала съм се на страшните люлки. Спускала съм се на пързалката „Камикадзе“ в аква парка. Да летиш с „Чесна“ и Максим е по-голям кеф. Чес*но.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници
loading...
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

          


Коментирай в Delo.bg